Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Íránka na poslední chvíli odpustila muži, který ji oslepil: Oči mu nevypálí

Autor: bali, ČTK - 
31. července 2011
14:07

Íránka Amené Bahrámíová (32)  na poslední chvíli odpustila útočníkovi, který ji popálil kyselinou v obličeji, zohavil a oslepil. Podle zákona šaría mu měla poslední červencovou neděli oplatit stejnou mincí. Bahrámíová ale útočníkovi na poslední chvíli odpustila.

Teheránský prokurátor íránské agentuře Isna potvrdil, že žena se svého práva vzdala několik okamžiků před vykonáním rozsudku v teheránské nemocnici, která spadá pod justici. Muži měl nakapat kyselinu do očí lékař. Žena bojovala o trest 7 let, nakonec se stejně nestal.

"Rozhodnutí o odpuštění jsem udělala i pro klid své rodiny a taky pro svou zemi, protože se zdá, že ostatní země sledují, co uděláme," řekla dále.

Nemstila se, chtěla využít své právo

Zákon "oko za oko, zub za zub" se v Íránu často uplatňuje v případech vraždy. Rodina oběti musí o uplatnění trestu smrti pro vraha výslovně požádat, výkon trestu je pak ponechán na zvážení soudce.

Íránské úřady zvolily tento trest jako exemplární kvůli tomu, že v zemi se počet útoků kyselinou rapidně zvýšil. Bojovníci za lidská práva jej však považují za nehumánní. Například britské ministerstvo zahraničí označilo útok na Bahrámíovou za strašný, přesto Teherán vyzvalo, aby odplatu na Movahedím zastavil.

Úřady jí vyhrožovaly

Rozsudek padl v roce 2008. Žena na jeho vykonání dlouho trvala, a dokonce letos v květnu, kdy měl být uplatněn, do Íránu přiletěla, aby tomu mohla být přítomna. Úřady tehdy bez vysvětlení výkon trestu odložily a žena řekla, že na ni vyvíjely nátlak, aby se svého práva vzdala.

Muž se svého činu dopustil v roce 2004. Důvodem bylo, že žena, která s ním studovala na univerzitě, odmítla jeho nabídku k sňatku. Žena žije ve Španělsku s invalidní penzí, kterou jí poskytla tamní vláda. Španělští lékaři se jí 17 operacemi marně pokoušeli zrak zachránit.

lo2f ( 31. července 2011 19:09 )

Měla to když tak odmítnout s tím, že oslepit ho na jedno oko by stejně nebylo spravedlivé když on jí oslepil na obě a jako mladou holku zohavil ...

azorek ( 31. července 2011 16:14 )

Doufám,že se ten mišuge aspoň pos°al strachy,když už mu zůstaly oči. Neřekl bych,že mu odpustila.Asi jí docvaklo,že by pak roztočila nekonečný kolotoč násilí na svých příbuzných. Alespoň ten soud vydal průlomový rozsudek.

Zobrazit celou diskusi