Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve vedení MMF bude první žena, Kahna nahradí Lagarde

Autor: bali, ČTK - 
28. června 2011
21:41

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu dnes podle očekávání zvolila francouzskou ministryni financí Christine Lagarde výkonnou ředitelkou. Ta se tak stala první ženou v čele fondu od jeho vzniku po druhé světové válce. Lagardeová (55) nastoupí do funkce 5. července na pětileté funkční období, informoval MMF po rozhodnutí rady.

"Výkonná rada po zvážení všech významných informací o kandidátech vybrala konsenzem paní Lagarde," uvedl MMF v oficiálním sdělení.
Vítězství Lagarde bylo jisté, když jí v posledních dnech vyjádřily podporu Čína, Rusko a Brazílie a dnes tento výsledek zpečetila podpora Spojených států. Rozhodnutí výkonné rady fondu přišlo jen několik hodin po souhlasném vyjádření amerického ministra financí Timothyho Geithnera.


Konkurentem Lagardeové byl guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens. Toho podporovala jen většina Latinské Ameriky, Kanada a Austrálie.
Rozvojový svět i další země stále více odmítají nepsanou dohodu, podle níž je v čele MMF Evropan a sesterskou Světovou banku řídí Američan. Nynější soupeření o šéfa MMF tak bylo jedním z nejostřejších a kontrastovalo s dřívějšími netransparentními dohodami za zavřenými dveřmi.

"Francie zvítězila", míní si Sarkozy

Lagarde na zprávu o výsledku volby sdělila, že je "hluboce poctěna" a že se bude snažit vést instituci v dosavadním duchu, to znamená se snahou o dosahování "silnějšího a udržitelného růstu" a "makroekonomické stability". Francouzský prezident Nicolas Sarkozy označil zprávu za "vítězství pro Francii".


Lagardeová nastoupí do čela klíčové globální finanční instituce v době, kdy Evropou otřásá eskalující řecká dluhová krize, rozvojové země chtějí výrazně větší slovo v rozhodování MMF a pověst instituce podkopal skandál dosavadního šéfa. Nejvyšší funkce ve fondu se uvolnila v květnu poté, co byl nucen rezignovat Dominique Strauss-Kahn po svém obvinění z pokusu o znásilnění pokojské v jednom newyorském hotelu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi