Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Říkali mu Ivan Hrozný: Nacistická bestie se směje dál

Autor: ČTK, ap - 
12. května 2011
14:47

Unikne spravedlnosti a svým 30 tisícům obětí se směje dál. Nacistická bestie John Demjanjuk (91) byl jedním z nejhorších dozorců v koncentračních táborech.  Říkali mu "Ivan Hrozný". Bývalému dozorci nacistického vyhlazovacího tábora uložil soud v Mnichově ve čtvrtek pět let vězení. Potrestal ho za podíl na zavraždění nejméně 27 900 Židů v táboře Sobibor za druhé světové války. Vzápětí přišel šok. Pro vysoký věk nemusí do vězení nastoupit. Nic na tom nezměnila ani argumentace, že on sám se starci žádné slitování neměl.

Demjanjukův obhájce navíc trval na nevině svého mandanta a požadoval zproštění všech obvinění. Již dříve prohlásil, že se odvolá, pokud bude odsouzen. Podle tiskových agentur Demjanjuk verdikt vyslechl bez jakékoli známky emocí. Vynesení rozsudku už dnes umožnilo to, že se obžalovaný vzdal svého práva na závěrečné slovo.

Přihlásil se dobrovolně

Nepromluvil tak ani poslední den procesu, který před mnichovským zemským soudem trval téměř rok a půl. Demjanjuk byl obžalován za to, že v roce 1943 jako dozorce v likvidačním táboře Sobibor na území okupovaného Polska vodil vězně do plynových komor.

Podle soudu byl tábor v Sobiboru určen k plánovanému vraždění, a proto každý, kdo tam sloužil, na něm nese spoluvinu. Obhájce se snažil tribunál přesvědčit, že jeho klient v Sobiboru nikdy nebyl a jako bývalý voják Rudé armády zajatý nacisty je jen obětí tehdejších událostí.

Říkali mu Ivan Hrozný

Podle vyšetřovatelů se však Demjanjuk po zajetí dobrovolně přihlásil do nacistických služeb a po výcviku v polských Trawnikách působil jako strážce v koncentračních a vyhlazovacích táborech Sobibor, Majdanek nebo Flossenbürg. Ukrajinský rodák původním křestním jménem Ivan už jednou před justicí stanul.

V 80. letech ho Spojené státy, kde od roku 1952 žil, vydaly do Izraele, kde byl v roce 1988 odsouzen k trestu smrti za své údajné působení ve vyhlazovacím táboře Treblinka. Byl totiž pokládán za tamního sadistického dozorce přezdívaného "Ivan Hrozný". Izraelský nejvyšší soud ale o pět let později rozsudek zrušil, neboť se nepodařilo prokázat, že "Ivan Hrozný" byl opravdu Demjanjuk.

Ten se poté vrátil do USA, odkud byl před dvěma roky vydán k soudnímu stíhání do Německa. Proces s ním začal v Mnichově na konci listopadu 2009 za obrovského zájmu domácích i zahraničních médií. V řízení vystupovalo okolo 30 vedlejších žalobců z řad lidí, kteří za války přežili holokaust, nebo příbuzných obětí nacistického vyvražďování Židů.

limak007 ( 12. května 2011 17:15 )

Sám jsi ubožák, když neumíš nic jiného, než urážet.

crakazasecrak ( 12. května 2011 17:11 )

limak007 kde to žiješ ?ubožáku ,rupne ti srdce pro zrůdy ..úchyle!!!

limak007 ( 12. května 2011 17:01 )

stařečkovi, co jste mu ve skutečnosti dokázali? Možná, že jste mu měli také radši ustřelit kus hlavy, ne? To by bylo podle vás demokratické! Vy chudáci, všechno tohle se jednou obrátí proti vám. Patří vám to.

sissy ( 12. května 2011 15:19 )

trest smrti vyhladovenim . . . .Pekne pomalu a dlouho . . . . Tady neni odpusteni na miste.

Zobrazit celou diskusi