Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

USA zveřejnily soukromá videa Ladina!

Autor: evak, ČTK - 
8. května 2011
12:05

Nahrávky, které americké speciální komando získalo při zásahu proti Usámovi bin Ládinovi, ukazují teroristu například při sledování televizního zpravodajství o něm samém. Zabavená domácí videa, která obsahují také propagandistické nahrávky, v sobotu zveřejnilo americké ministerstvo obrany.

Z pětice filmů, které nabízejí pohled za zdi bin Ládinovy rezidence v pákistánském Abbottábádu, vychází bývalý nejhledanější terorista světa jako někdo, kdo byl posedlý sám sebou a způsobem, jakým je vnímán na veřejnosti.

Americkou vládou vybrané ukázky dávají možnost ukázat bývalého vůdce Al-Káidy jeho příznivcům v nepříliš lichotivém světle. Podle CNN zveřejnili Američané nahrávky bez zvuku z důvodu nevhodnosti šíření jeho slovních projevů.

Na jednom z videí sedí bin Ládin na zemi ve spoře zařízené místnosti a s dálkovým ovladačem v ruce sleduje malou televizi umístěnou na dřevěném stole. Na záběrech je neupravený se šedivějícími vousy, na hlavě má vlněnou čepici a kolem ramen šedou přikrývku, což podle BBC znovu vzbuzuje otázky o jeho zdravotním stavu.

Video  Američané zveřejnili nahrávky, které získali v domě kde zabili bin Ládina.  - /Youtube/
Video se připravuje ...

Byl v kontaktu se světem

Nahrávka dokazuje, že bin Ládin mohl jednoduše a prakticky v přímém přenosu sledovat aktuální dění ve světě, o čemž dříve někteří západní zpravodajci pochybovali, protože byli přesvědčeni, že se terorista skrývá v těžko dostupných pákistánských horách. Video také ukazuje, že šéf Al-Káidy měl k dispozici počítač. Ten však prý nebyl připojený k internetu.

Na další ukázce terorista, tentokrát upravený a do šatů oděný, nacvičuje proslov před natáčením propagandistického videa. Není však slyšet, co říká, protože se Pentagon rozhodl nahrávky zveřejnit bez zvukového záznamu.

V objektu, v němž Američané bin Ládina na začátku týdne zastřelili, zvláštní komando námořnictva USA zabavilo počítače, disky DVD a písemné dokumenty. Mezi zabavenými materiály byly i v sobotu zveřejněné nahrávky.

Jeden z amerických činitelů v sobotu řekl, že jde o největší množství dokumentů, který se kdy podařilo zabavit u vysoce postaveného člena teroristické organizace.

gogo ( 9. května 2011 08:24 )

Trapnost kolem Bin Ládina snad nemá hranic....

matozita ( 8. května 2011 18:25 )

a zase en samej podfuk jak lidi nalaákat na blbosti ..jen aby zacali nepochybovat ... kdyz jsou nektery z vas logicky premyslijici tak by vám mohlo kápnout,ze jeste pred par dnemi vysli fotky jak vypadal ted bin ládin .nemel fousy mel kratke vlasy ..a vypadal jak normalnej chlap no co me rozesmálo je ten jeho televizor z 60 tych let..no clovek ktery je milionar cele 10 let koukal na takovej starej televizor tak sorry takovej by si neporidil ani bezdomovec... a nechapu kdo ho natacel??? jeho zena?? no ladin by byl tupec .. asi ne??? ja uz nicemu neverím a americe nejmín ...

crakazasecrak ( 8. května 2011 13:51 )

a kolik tobě nevěřící havlovo dítko porevoluční..čumíš na vše s růžovýma brejlema co??? ono nic podle vás neexistuje,hitler,sadám ,ba ani teroristi ,musli mové.....pedofilov é že?? a kdo to potom dělá ??vy sm ... r ..ka...či????

crakazasecrak ( 8. května 2011 13:36 )

a kolik tobě nevěřící havlovo dítko porevoluční..čumíš na vše s růžovýma brejlema co??? ono nic podle vás neexistuje,hitler,sadám ,ba ani teroristi ,muslomové.....pedofilov é že?? a kdo to potom dělá ??vy sm ... r ..ka...či????

marmat ( 8. května 2011 12:33 )

Je možný žes to popletl/a crakazasecraku s pohádkou o Aladinovi-JINAK JE TO SNAD SEN ta Tvá příspěvková munice...

Zobrazit celou diskusi