Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rok 2007: Bin Ládin je mrtvý, oznámila premiérka Pákistánu

Autor: jos, mel - 
6. května 2011
08:07

Máte pocit, že o smrti teroristy bin Ládina jste už slyšeli i z jiných úst, než z těch, které patří Baracku Obamovi. Máte pravdu. V roce 2007 o jeho smrti informovala bývalá premiérka Pákistánu Bénazír Bhuttová a prozradila i jméno jeho vraha.

Bhuttová svět šokovala v roce 2007. Tehdy v rozhovoru s britským novinářem Davidem Frostem prohlásila, že bin Ládin byl zavražděn už v roce 2001, krátce po útoku na WTC. Bhuttová tehdy uvedla, že vrahem bin Ládina je Omar Sheikh a že i ona sama cítí, že jí někdo usiluje o život. O pár měsíců později byla zabita při sebevražedném bombovém útoku ve městě Rávalpindí.

Kdo je Omar Sheikh?

Sheikh údajně sedí od roku 2002 v jednom z pákistánských vězení. Důvodem je únos a vražda amerického novináře Daniela Pearla. Mnozí se domnívají, že Sheikh je ve skutečnosti agentem britské výzvědné služby. Spekuluje se také, že je napojen i na pákistánskou tajnou službu ISI. A není bez zajímavosti, že Sheikh, často vystupující pod jménem Al-Hawsaw, se v některých vyšetřovacích materiálech objevuje jako jeden z hlavních organizátorů útoku z 11. září 2001.

Po smrti bin Ládina je Obama populární

Americký prezident Barack Obama (49) poslední dobou znatelně ztrácel podporu svých občanů. Před prezidentskými volbami příští rok se mu zabití teroristy Usámy bin Ládina (†54) náramně hodí. Po oznámení jeho smrti mu popularita bleskově narostla.

Ještě týden před tím, než Obama sdělil, že bin Ládin je mrtev, byla jeho popularita slabá. Zhruba 48 % dotázaných Američanů tehdy uvedlo, že není s jeho prací spokojeno. Nyní mu v boji proti terorismu důvěřuje již 42 % Američanů. Ihned po oznámení zprávy o bin Ládinovi vzrostla hodnota amerického dolaru, nejvíce za posledních tři a půl roku.

dobrotka ( 7. května 2011 21:46 )

Kubu si tam drzi jako hracicku. Kdyby nemeli Kubu "za rohem", cim by strasili sve obcany?

kudlankabezbozna ( 6. května 2011 12:23 )

Amíci nenapadnou Kubu, protože jim bohatě stačí ta ostuda, co jim dělá kuba moravec

Zobrazit celou diskusi