Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je bin Ládin opravdu mrtvý? Obama foto neukáže

Autor: ČTK, mivr - 
4. května 2011
19:59

Americký prezident Barack Obama se rozhodl, že nezveřejní žádné fotografie mrtvého teroristy Usámy bin Ládina. Toho zastřelili američtí vojáci v pondělí. Obama tak jen vyvolal další spekulace, zda je informace o smrti nejobávanějšího teroristy světa pravdivá.

Barack Obama v rozhovoru pro televizní stanici CBS News řekl, že fotky mrtvého Ládina nezveřejní. "Odebrali jsme vzorek DNA a provedli jsme testy. Není pochyb o tom, že jsme zabili Usámu bin Ládina. Považujeme za důležité zajistit, aby po světě nekolovaly velmi názorné fotografie někoho, kdo byl střelen do hlavy, a podněcovaly další násilí anebo sloužily jako nástroj propagandy. Takoví nejsme. Nepředvádíme takové věci jako trofeje," dodal Obama.

Samotné fotografie by podle něj stejně nepřesvědčily ty, kdo pochybují. Členové Al-Káidy ale moc dobře ví, že bin Ládin je mrtvý, uvedl prezident. "Skutečnost je taková, že bin Ládina už po této Zemi chodit neuvidíte," dodal ještě Obama.

Již dříve uvedl, že se obává reakce veřejnosti na fotografie, jež jsou podle něj odpudivé. Tomu odpovídá i výraz ministryně zahraničí Hillary Clinton, která spolu s dalšími členy speciálního týmu sledovala smrt teroristy v přímém přenosu z Bílého domu. Příslušníci zvláštního amerického komanda, které teroristu usmrtilo, ho mimo jiné střelili nad levé oko.

Ještě v úterý média přitom informovala o tom, že americká administrativa vyhoví stále většímu tlaku doma i ve světě a nějaké snímky zabitého bin Ládina pravděpodobně zveřejní. Nakonec ale převážily ohledy na možné negativní ohlasy veřejného mínění.

Pomsta za útoky v roce 2001

Američané šéfa teroristické sítě Al-Káida zabili v noci na pondělí při zhruba čtyřicetiminutové operaci. Bin Ládina hledali od útoků proti Spojeným státům z 11. září 2001, které si vyžádaly téměř 3000 životů.

Úspěšnou operaci přitom provedli v okamžiku, kdy již s dopadením nejhledanějšího muže světa nikdo příliš nepočítal. Mrtvého po údajně islámském obřadu krátce po zásahu svrhli do Arabského moře.

matozita ( 7. května 2011 14:21 )

cim vecsí mir chce tym vecsí vojnu vyvolá...a GEORG7 ty ses poradnej hajzlik blbce kym si ty jenom cucal mleko ..cernosi makali jak mohli.. a kdyz uz byli tady prvnííí..my sme nadoba na varení blbce

anelam ( 6. května 2011 09:24 )

Kubo-koukám že ti chybí absolutně smysl pro humor Už jsem si toho všimla dávno,to je s tebou potom těžké pořízení,hlavně si to uvědom a budeš mít život lehčí-myslím ten osobní-ať s majetkem nebo bez majetku.-

anelam ( 6. května 2011 09:10 )

Kubo-v tom máš pravdu-ale mám 90-letý rodiče stále na živu a věř,jsou úplně zdraví-jelikož jako dítě jsme telku neměli,tak rodiče i moji prarodiče jsme po večerech hlavně moc povídali Takže o té době vím taky své v ústním podání .....ani tenkrát žádná demokracie nebyla-snad jen v názvu státu- Jestli je demokracie v USA?Možná jak v kterém státu.Já tam nebyla,nemůžu soudit-Jen vím v čem žijeme teď...Moje mamka má letos 90-je ročník 21-byla nasazena do Německa,taky mnoho zážitků....doteď tvrdí že nejlépe bylo u nás za komunistů,je ráda že vůbec tu dobu zažila-přitom je věřící a v KSČ NIKDO Z rodiny nebyl!Můj názor je že politika je nehorší svinstvo Vždy šlo a jde hlavně o moc -ovládat-vykořisťovat-okupovat a dirigovat slabší státy. To je můj názor ať se komu líbí nebo ne Jinak ti taky přeji pěkný den

anelam ( 6. května 2011 08:40 )

Kubulo-taky tě zdravím

kudlankabezbozna ( 6. května 2011 07:37 )

kubo, pořád říkám, že na d.e.b.ila, jako ty, nemá smysl reagovat, ale nemůžu si pomoct: jakým právrm, ty po.s.raný řediteli Zeměkoule opravuješ něčí nicky??? kudlanka beZbožná, jako že je beZ boha. Ty nejsi amík, ty jsi chovanec III. pomocné třídy. Anebo jsi amík,ale jenom dokazuješ, kam až člověka může dovést blábolení představitelů Demokratické strany spolu z bezuzdným požíráním hambáčů pod Sochou svobody. A tu p.í.ču, kterou jsi počastoval anelam, tu ti připomenu, až zase budeš kázat o sprostotě některých diskutujících, ty vzore slušnosti

Zobrazit celou diskusi