Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejslavnější medvěd Knut (†4): Proč zemřel?

Autor: INT, pf, mivr - 
21. března 2011
17:46

Jeho smrt je záhada... Proč v sobotu zemřel na pohled zdravý lední medvěd Knut (†4), miláček berlínské zoo? Smutný konec zvířecí hvězdy měl stovky svědků. Mnozí návštěvníci přišli jen kvůli němu. Zhruba dvacet minut po třetí odpoledne se Knut najednou začal jako zhypnotizovaný točit do kolečka. Pak se mu začala třást levá zadní noha, posléze ztratil rovnováhu. Těžké tělo se bezvládně zřítilo do vody!

Většina ze 600 přihlížejících nejprve netušila, že vidí poslední vteřiny Knutova života. U medvědovy hlavy se objevily gejzíry vzduchových bublin. Ještě dýchal... Pak se voda uklidnila a bílé huňaté tělo bezvládně plavalo těsně pod hladinou. Drama trvalo pouhých čtyřicet vteřin. Teprve po několika minutách, kdy se bílá skvrna kožichu ve vodě  nehýbala, začalo lidem docházet, že se Knut odebral do medvědího nebe.

Včera už jeho výběh lemovaly záplavy květin, dojemných vzkazů a plyšových medvědů. Veterináři mezitím pokračovali se zjišťováním konkrétních příčin smrti oblíbené šelmy. Podle předběžných informací zemřela v důsledku epileptického záchvatu. Mluví se ale i o možné otravě, buď úmyslné, nebo z kontaminované stravy. I to mohlo být příčinou, proč se zvíře začalo najednou otáčet a po pádu už nebylo schopné dostat se z vody.

Na co mohl chlupáč zemřít?

Mrtvice: Pro tuhle variantu mluví video, které Knuta zachytilo při kolapsu.

Otrava: Možnost, že medvěda někdo otrávil, nevyloučil hlavní ošetřovatel berlínské zoo Peter Griesbach.

Zlomené srdce: Mnoho návštěvníků berlínského světa zvířat si myslí, že smrt ukončila Knutův smutek poté, co mu odvezli přítelkyni Giannu.

Stres: Ošetřovatelé připouštějí, že lední medvěd mohl zemřít v důsledku psychického týrání a stresu, když ho ostatní ve výběhu medvědi ignorovali.

Stesk po ošetřovateli: Podle německých médií je rovněž možné, že se Knut utrápil poté, co mu zemřel jeho druhý táta Thomas Dörflein.

Nejdůležitější data života medvědího oblíbence

24. březen 2007: Začátek Knutovy hvězdné dráhy. Medvěd se poprvé ukázal očím veřejnosti. K jeho výběhu začalo postupně chodit až 15 tisíc lidí denně. Televize ARD o něm začala natáčet dokument.

23. července 2007: Prezident německého spolku na ochranu zvířat Wolfgang Apel přišel s kritikou na adresu ošetřovatelů Knuta. Řekl, že jeho socializace selhala. S mladým zvířetem údajně zacházeli spíš jako s člověkem.

5. prosinec 2007: Knut oslavil první narozeniny. Berlínská zoo uspořádala obrovskou oslavu, na kterou přišlo zhruba 10 000 lidí. Ošetřovatel medvěda Thomas Dörflein daroval zvířeti zmrzlinu z ovoce a zeleniny.

23. září 2008: Do brlohu známého ledního medvěda se nastěhovala první přítelkyně – tříletá Gianna.

8. září 2010: Knut se počtvrté přestěhoval. Začal žít se svým otcem Larsem, matkou Toscou a dalšími dvěma medvědicemi – Nancy a Katjuschou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rebelado ( 22. března 2011 18:06 )

prase už se opakuješ..fakt ukrutná nuda ty radši nechoď nikam z kanálu ven, smrdíš na sto honů

lysohlavek02 ( 22. března 2011 13:11 )

..že je zase o jedno chlupatý svinstvo co zbytečně vydejchávalo vzduch míň..

rebelado ( 21. března 2011 20:28 )

I mně se špatně usínalo...člověk si říká: proč?? proč se to stalo, ale skutečnou a pravdivou odpověď sám nenalézá

roman1122 ( 21. března 2011 20:07 )

Sa zobuď. Keby ho niekto otrávil, tak by mu musel dať kilo otravy, keď umrel behom 20 sekúnd. jasné že to bol infarkt.

johanka ( 21. března 2011 18:29 )

Souhlasím, také jsem nemohla usnout, člověk se neubrání slzám..... Je mi moc líto, že se stávají takové věci, protože lidi mnohdy zapomínají, že i zvířata mají srdce a touží po lásce a přátelství.....

Zobrazit celou diskusi