Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Našli jsme Atlantidu, tvrdí vědci

Autor: Martin Melichar, Kjos - 
16. března 2011
07:41

Je legendární Atlantida pouze utopickou představou filosofa Platona, nebo doopravdy existovala? Tým vědců z americké Univerzity v Hartfordu nyní tvrdí, že část bájného kontinentu opravdu našel. Tajemná Atlantida, údajně před tisíci lety pohřbená vlnou tsunami, leží podle nejnovějších výzkumů severně od španělského města Cádiz.

Vědci zkoumali mokřadní oblast kolem přírodního parku Doña Ana severně od Cádizu pomocí satelitů celé dva roky. K výzkumu používali hloubkový radar, podvodní technologii a digitální mapování.

Své tvrzení dokumentují nálezem několik tisíc let staré zříceniny, ve které je vytesán atlantický bojovník. Jediným zdrojem informací o legendárním kontinentu jsou dodnes Platonovy ležela Atlantida před katastrofou kolem roku 9600 před naším letopočtem u Gibraltarského průlivu. Toto Platonovo tvrzení by zhruba odpovídalo nálezu vědců. Podle legendy žila na Atlantidě velice vyspělá a rozvinutá společnost. Běžné prý byly například rozvody teplé a studené vody v domech.

Někteří historikové ovšem tvrdí, že Platon si kontinent pouze vymyslel jako ideální místo pro život, kde žijí lidé spořádaně podle božských zákonů. Po Atlantidě pátrají různé badatelské skupiny již několik let. Vždy vymyslí novou teorii o její poloze a přibližné době vzniku. Tak se například v minulosti tradovalo, že se Atlantida nacházela u Černého moře, na Krétě, v Irsku nebo dokonce na středomořské Maltě.

hanzohatori ( 16. března 2011 20:17 )

To, co objevili vědci pochopitelně není Atlantida, ale část potopené pevniny, která v té době byla přístavem. Hladina moře byla daleko pod dnešním stavem. Stále nechápu proč není jasné, že Atlantidu mají hledat v Atlantském oceánu..

gevi ( 16. března 2011 11:03 )

vzn iknout tsunami takové síly, když tehdy nebyl HAARP. To vám potvrdí každý konspirativec.

zada ( 16. března 2011 10:28 )

Já bych ji radši nehledal, taky bychom mohli zjistit, že byli chytřejší a modernější než my......., je to přeci už nějajký pátek zpátky a z tý doby vbíme jen "houbelec" kdo na této planetě byl a co dělal. A taky bychom mohli zjisitit, že katastrofy jsou pořád silnější než jakákoliv civilizace a že přicházejí znenadání .....

mandat ( 16. března 2011 09:00 )

Hledani tech dvou mest je vic nez slozite.Troja je na 5 mistech a Atlantis take.Byla by to senzace,kdyby se opravdu nektere s techto mest naslo.

Zobrazit celou diskusi