Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Libyi mučili tři novináře, další dva zmizeli

Autor: ČTK, oj - 
10. března 2011
17:54

Tajná policie a vojáci věrní libyjskému diktátorovi Muammaru Kaddáfímu na 21 hodin zajali a mučili tři novináře BBC. Byli je pěstmi a pažbami pušek. Předstírali, že je chtějí popravit. V Libyi zmizeli další dva novináři.

Britský list The Guardian pohřešuje v Libyi jednoho z dopisovatelů. Byl s ním naposledy v kontaktu v neděli. Podle dnešního oznámení deníku se reportér nacházel na okraji města Závíja, kde zuří boje mezi vládními jednotkami a odpůrci režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Ghajt Abbdal Ahad původem z Iráku tu cestoval s žurnalistou brazilského listu O Estado de Sao Paulo, který je také pohřešován.

The Guardian požádal úřady v Tripolisu, aby mu pomohly po novináři pátrat a zjistit, zda není ve vazbě.

Zpráva o pohřešovaných žurnalistech se objevila několik hodin poté, co zpravodajský server BBC informoval o zadržení vlastních novinářů. Trojice prý byla zbita a vystavena psychickému týrání, když je jejich věznitelé podrobili fingované popravě. Podle středečního prohlášení BBC šlo o pracovníky arabského vysílání, které asi deset kilometrů jižně od Závíji zadržely jednotky věrné Kaddáfímu.

Zemřeš! Křičel voják na novináře

Trojice byla několikrát fyzicky napadena a vězněna na několika místech. "Seřadili nás ke zdi. Já byl poslední a stál jsem čelem ke zdi. Vzhlédl jsem a viděl muže v civilu s lehkým samopalem. Každému ho přiložil ke krku. Zahlédl jsem ho a on na mě zařval," vypověděl Cobb-Smith, jeden z vězněných novinářů. "Pak přišel ke mně, přiložil zbraň k mému krku a dvakrát stiskl spoušť. Kulky proletěly těsně kolem mého ucha. Vojáci se jen smáli." Když se Cobb-Smith ptal, co s nimi udělají, jeden z vojáků ho okřikl: "Ještě otázku a zemřeš!" Další ze skupiny byl přinucen pokleknout a sklonit hlavu před nabitou puškou.

Novináři byli propuštěni po 21 hodinách a Libyi již opustili. Štáby BBC nicméně budou v zemi pracovat i nadále.

BBC v prohlášení důrazně odsoudila čin libyjských vojáků a vyzvala libyjskou vládu, aby umožnila zahraničním novinářům pracovat bez zastrašování ze strany armády a úřadů. Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové, citované agenturou AFP, by násilí na skupině žurnalistů BBC mohlo být klasifikováno jako mučení.

Francie uznala vládu povstalců

Francie jako první země na světě uznala povstaleckou Národní radu za legitimního představitele libyjského lidu a do Benghází vyšle svého velvyslance. Kaddáfího režim zvažuje přerušení diplomatických styků s Paříží.

francjosef ( 10. března 2011 18:23 )

již mohl být od něho klídek.Chytří lidé odejdou a takovýto z.rdi bourají republiku

Zobrazit celou diskusi