Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opilé řidiče poslat za mříže, navrhují Slováci

Slovenští policisté budou mít na opilé řidiče mocnou zbraň
Slovenští policisté budou mít na opilé řidiče mocnou zbraň  (Autor: SITA)
Autor: ČTK, mivr - 
8. března 2011
21:40

Opilým nebo zdrogovaným řidičům by na Slovensku v budoucnu mělo hrozit roční vězení. Se stejným trestem se počítá i v případě, že řidič odmítne kontrolu na návykové látky. Zpřísnění postihů je součástí návrhu rozsáhlejších změn dva roky platného silničního zákona, který v pondělí představilo ministerstvo vnitra. Jízdu pod vlivem alkoholu a drog mohou vězením trestat i české soudy.

 

Dále: hříšníci, které s více než jedním promile alkoholu v krvi nebo v opojení drog odhalí slovenští policisté třikrát během deseti let, by měli navždy přijít o řidičské oprávnění. S přísným trestem se počítá i při opakovaném odmítnutí kontrol na požití návykové látky. "Alkohol a volant je nebezpečná kombinace. Podnapilý řidič, jenž usedne za volant, udělá z motorového vozidla zbraň," prohlásil ministr vnitra Daniel Lipšic.

Řidičák už od sedmnácti

Alkohol byl na Slovensku loni zjištěn u viníků zhruba každé desáté dopravní nehody. Dosud hrozilo vězení kvůli požití návykové látky prakticky jen profesionálním řidičům, nebo v případě, že podnapilý řidič při řízení vozu zranil osoby nebo poškodil majetek.
Pokud navrženou novelu přijme vláda a poté schválí parlament, budou muset od září řidiči osobních aut dodržovat na dálnicích alespoň dvousekundový a řidiči nákladních vozů minimálně třísekundový odstup od vozidla jedoucího před nimi. Současně by se o jeden rok na 17 let snížila věková hranice pro vydání řidičského průkazu k řízení osobních aut. Mladí řidiči by však rok museli jezdit pod dohledem zkušeného řidiče.

Policisté by zase řidiče porušující předpisy mohli podle návrhu novely zákona častěji posílat na přeškolení. Rozšíří se rovněž seznam přestupků, za které bude hrozit zadržení řidičského průkazu.

kacota ( 9. března 2011 09:32 )

anka - ktorý má prachy, tak tých 1000€ zaplatí, vodičák si vybaví presne ako teraz... ktorý prachy nemá...bude tahat súdy, lebo nemá ani na tú pokutu...a bude aj tak jazdiť bez vodičáku...tiež presne ako teraz... jak píše delavar, je to len návrh, ale schválené zatial nič... Sú to len také populistické kecy...pretože nedokázali vyriešiť a odsúdiť závažnejšie prípady, masové chlastanie poslancov vyhovárajúcich sa na imunitu, prípadne zabitie 5 ročného Tomáška moderátorom Žitným doteraz nevyriešené... všetko bla bla bla ....ale nápad dobrý... akí poslanci to budú schvalovať takíto ? http://www.youtube.com/watch?v=cCHW9bqxJvs alebo takíto ? http://www.youtube.com/watch?v=v2VwFqQOJ04

sibuna ( 9. března 2011 08:51 )

Uvědom si,kolik lidí načapali za volantem bez řidičáku! Ten,kdo dokáže zchlastaný sednout za volant,ten neřeší,jestli řidičák má,nebo nemá! Jednoznačně - kdyby se báli basy,určitě by se víc hlídali! Já souhlasím

delavar ( 9. března 2011 05:00 )

Toto je reakcia na stále sa zhoršujúcu situáciu o oblasti chlastu za volantom.Dochádza k nevídaným veciam,vodič kamiónu sa nadrbe na 2 promile,ide 50 km v protismere,musia ho ,,likvidovať,, kukláči.Pri každek kontrole chlast.Dokonca cudzinci,hlavne Poliaci chodia naliaty a vedia robiť parádne nehody.To čo bolo navrhnuté,nie je ešte isté,že to prejde,lebo ,,hoši s parlamentu,, tomu môžu zatlačiť oči.Uvidíme.Aj tak si myslím,že situácia je vážna.Je slabé právne povedomie,neúcta voči ostatným,sebe cudziemu a svojmu zdraviu a majetku.Čas dá na tento problém odpoveď-nádej zostáva!!!!

dr.jesenius ( 9. března 2011 02:27 )

Snad si nemyslis, ze kdyz je horni hranice jeden rok, tak skutecne hrozi nepodminecni trest. LOL

anka ( 9. března 2011 01:42 )

- za mrizemi je dost lidi, ktere zivite z vasich dani.....Ja bych navrhovala odebrani ridicskeho prukazu - a 5 let by si nemohl udelat novy. Dale pak treba 30 tisic pokuty.....

Zobrazit celou diskusi