Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

VIDEO výbuchu v Moskvě: Lidi smetla tlaková vlna

Autor: rvs, ap, šim, jaj - 
25. ledna 2011
11:35

Křik raněných, mrtvá těla, chaos a strach. Tak to v pondělí vypadalo na moskevském letišti Domodědovo. Vyšetřování ukázalo, že nálož, která byla umístěna v příručním zavazadle, odpálila žena celá oděná v černém! 35 lidí zemřelo a 170 dalších bylo zraněno. Na záznamu vyšetřovatelé objevili záběr z odpálení nálože. Podle ruské televize útočnice před odpálením nálože zakřičela: "Všechny vás zabiju!"

Na záznamech z bezpečnostních kamer je vidět, jak se lidé bezstarostně procházejí po letišti, když je oslepí obrovský výbuch. Lidé padají k zemi, někteří jsou na místě mrtví. Vzniká panika, lidé zběsile prchají. Jen pět metrů od výbuchu byli i slovenští herci Zuzana Fialová, Ľuboš Kostelný a jeho sestra Alexandra Doneva.

Ta serveru Aktuálne.sk popsala vše, co se dělo před výbuchem i po něm. "Na letišti jsme se zdrželi kvůli běžným věcem, koupili jsme si zmrzlinu a chtěli vybrat z bankomatu rubly," řekla. Letištním hlomozem se poté ozval výkřik: "Všechny vás zabiju!" A později přítomné srazila tlaková vlna výbuchu.

Slovenská trojice jen zázrakem přežila, protože dav lidí mezi nimi a atentátnicí posloužil jako živý štít. "Zuzka byla v šoku, když jsem si všimla, že má ve vlasech kusy mozku a těla oběti, okamžitě jsem je i s vlasy vytrhla ven," popisuje hrůzu po výbuchu Doneva. Herečka si poté začala stěžovat na bolest v noze, ukázalo se, že jí v pravém boku uvízlo několik střepin z výbušniny.

Peklo a panika v letištní hale

"Na místě jsou popálení, záchranáři na nosítkách odnášejí kusy těl," řekl jeden ze svědků výbuchu. Další lidé vypověděli, jak po výbuchu měli na sobě zbytky z těla atentátnice, která se odpálila nedaleko od nich. "Byl tam starý pán, kterému z nohy trčela kost. Personál smýval z podlahy krev,"popsal pro stanici BBC další svědek.

Kusy těla atentátnice i mrtvých byly rozmetány po celé hale. "Vybuchnul člověk a my jsme to všechno viděli. Odpálil se kousek od nás. Odstraňovali jsme ze sebe zbytky lidských těl. Hodilo mě to na zem. Pouze zázrakem jsme v pořádku," popsal explozi herec Ľuboš Kostelný, který společně s kolegyní Zuzanou Fialovou a svou sestrou zrovna na letišti v příletové hale byl.

Poroste počet obětí? 48 lidí stále v kritickém stavu

V nemocnicích je hospitalizováno 97 raněných, z toho stav 48 pacientů lékaři označují za vážný či krajně vážný. Mezi raněnými je i šest cizinců, tři z Tádžikistánu, Britka, Moldavan a Srb.

Zatím se podle neoficiálních informací médií podařilo identifikovat 25 obětí, u nichž byly nalezeny doklady; zahynuli i dva Britové a také občané Německa, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu

Video První záběry po sebevražedném teroristickém útoku v Moskvě. - Youtube.com
Video se připravuje ...

Jsou mezi oběťmi i Češi?

Zda jsou mezi postiženými i čeští občané, není dosud známo. "V tuto chvíli nemáme informace o tom, zda se mezi raněnými či mrtvými nachází Češi. Nemáme ani přesné údaje o tom, kolik Čechů mělo v inkriminovaném čase na letiště přiletět,“ uvedl tiskový mluvčí  Ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.

Cestovní agentura Student agency pak Blesk.cz sdělila, že na pondělí prodala letenky s příletem do Domodědova pěti českým občanům. Na letišti se jich však mohlo pohybovat mnohem víc, protože z České republiky nelétají žádné přímé spoje do Domoděvova a Češi tak k nákupu letenek využívají zahraniční společnosti.

797997:gallery:true:true

Fialová: Nevím, co se se mnou děje

Při neštěstí byla zraněna i slovenská herečka Zuzana Fialová (36). „Vůbec nevím, co se se mnou děje, právě mě zašívají na sále. Není to ale se mnou tak hrozné. Ostatní na tom byli a jsou hůř. Jsem ráda za to, jak jsem dopadla,“ řekla Blesku roztřeseným hlasem Fialová.

„Ani vám nedokážu říct, co mně je,“ dodala herečka, která se v novém filmu Lidice objeví po boku Karla Rodena. Hereččin slovenský přítel Peter bral celý den telefony, avšak o stavu Fialové odmítal cokoliv sdělit, z události, která se stala na moskevském letišti, byl otřesený.

Útok atentátníka z Kavkazu

Nálož naplněná údajně střepinami explodovala v pondělí v půl třetí odpoledne v prostoru pro manipulaci se zavazadly. Síla výbuchu odpovídala odpálení pěti kilogramů TNT. Jiné zdroje uvádějí sílu až sedmi kilogramů TNT. Atentátník, který podle některých informací pocházel ze severního Kavkazu, k zesílení účinku výbuchu použil také drobných kovových předmětů.

"Právě jsme šli k východu, když přišla ta strašná exploze. Jenom jsem si stačil pomyslet, panebože, to je bomba a všude kolem propukla masová panika," popsal situaci krátce po výbuchu britský turista Mark Green, který podával láhev vody zakrvácenému ruskému muži, jehož tvář byla zčernalá sazemi.

Útočili islámští separatisté?

Radikál Doka Umarov by podle Rusů mohl stát za teroristickým útokem na letiště Domoděvo Radikál Doka Umarov by podle Rusů mohl stát za teroristickým útokem na letiště Domoděvo | youtube.com

Rusové se domnívají, že za útokem na letiště Domoděvo stojí samozvaný kavkazský emír Doku Umarov. Ten se přihlásil i k loňským atentátům v moskevském metru, při kterých dvě atentátnice zabily 40 lidí. Umarov chce na jihu Ruska vytvořit islámský stát. K útoku na letiště Domoděvo se ale zatím nikdo nepřihlásil.

kudlankabezbozna ( 25. ledna 2011 15:47 )

Protože jim jejich šéf na nebesích nařizuje šířit tu jejich pos.r.anou víru ohněm a mečem, proto.

alexxa ( 25. ledna 2011 13:05 )

prej že z česka nelítají žádné spoje, uvedla student agency.. a co pardubice???? http://www.airport-pardubice.cz/prilety.htm Datum Čas Číslo letu Destinace 27.01. 12:40 UN361 Moskva - Domodedovo 30.01. 11:55 UN363 Moskva - Domodedovo 30.01. 13:40 UN361 Moskva - Domodedovo

pamatovak ( 25. ledna 2011 12:58 )

Nebylo by "vhodné" v Česku postavit více mešit, popřípadě nabrat do státu ještě více potenciálních teroristů ? Humanitárně - s přispěním státu pochopitelně ! Když mají tak rádi svou víru - proč s ní nezůstanou doma ?

tochadda ( 25. ledna 2011 07:34 )

Snad brzy lidstvo,ta civilizovaná část, pochopí,že mohamedány je třeba vymýtit z povrchu zemského a to jednou provždy.Jinak nás budou zabíjet kdykoli se jim zachce.

Zobrazit celou diskusi