Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hrozí Evropě útoky? Na seznamu prý Eiffelovka, Berlín, Notre-Dame

Hrozí Evropě teroristické útoky?
Hrozí Evropě teroristické útoky?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
4. října 2010
07:37

Západní svět se bojí nových teroristických útoků. Turistická centra jako Eiffelova věž v Paříži, chrám Notre-Dame, berlínské hlavní nádraží nebo televizní věž na náměstí Alexanderplatz. To je údajný seznam teroristických cílů. Útočníci, kteří se prý školí v Pákistánu, jsou radikální muslimové, kteří žijí v Evropě.

Tuto zprávu s odvoláním na pákistánské a západní představitele zpravodajských služeb to dnes uvedla agentura AP. V severozápadním Pákistánu se podle všeho desítky radikálních muslimů, kteří jsou občany některých evropských zemí, vycvičují na mise, které mohou zahrnovat teroristické útoky v evropských metropolích.

Mezinárodní teroristická síť Al-Káida se obrací na podobné extrémisty pro přípravu atentátů v Evropě, protože tito lidé se mohou volně pohybovat po starém kontinentu a jeho městech, vysvětlily zdroje. Tito radikálové jsou často pákistánského původu a mají vztahy k Británii a dalším evropským zemím.

Na kmenových územích Pákistánu, nad kterými ústřední moc nemá plnou kontrolu, se v táborech islámských radikálů vycvičují také Čečenci, Uzbekové, Arabové a Turci, mezi kterými se ocitl i bývalý pilot stíhaček turecké armády. "To vám ukazuje, že někteří lidé, kteří sem přicházejí, mají dobré vzdělání," citovala AP vysokého představitele pákistánských tajných služeb ISI.

USA varovala své občany v Evropě

Americké ministerstvo zahraničí v neděli varovalo své občany cestující do Evropy před možnými teroristickými útoky. Američané mají být opatrní především při návštěvách veřejných míst. Česko už oznámilo, že přijalo preventivní bezpečnostní opatření, například na letišti Praha-Ruzyně. Hrozba se nicméně podle ministerstva vnitra ani policie Česka přímo netýká.

Varování pro své občany ve Francii a v Německu vydala i britská vláda. Zvýšila přitom stupeň teroristické hrozby z "obecného" na "vysoký".

Americké varování je obecné a nezmiňuje žádnou zemi. Varuje před činností sítě Al-Káida a příbuznými organizacemi, které prý dál plánují útoky v Evropě.

Seznam možných cílů?

Americká televizní stanice Fox News s odvoláním na nejmenované představitele západních tajných služeb uvedla, že existuje seznam terčů možných atentátů. Kromě jiných míst je na něm prý například luxusní hotel Adlon v Berlíně, televizní věž na berlínském náměstí Alexanderplatz a pařížská katedrála Notre-Dame. O seznamu podle zdrojů informoval jistý německo-pákistánský občan, který byl vyslýchán americkými vojáky v Afghánistánu.

limak007 ( 4. října 2010 11:42 )

Kluci americký asi potřebujou zvednout prašule do zbrojení a do tajných služeb, tak se zviditelňují. Také by mohli zase někam chtít napochodovat, tak si sami něco někde vyhodí do vzduchu, svedou to na Ládina a hned je "důvod" k invazi. Už to začíná být nuda, páni imperialisti!

Zobrazit celou diskusi