Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fidel Castro: Usáma bin Ládin je agent USA

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro
Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro  (Autor: AFP)
Autor: val, ČTK - 
27. srpna 2010
20:18

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro prý označil Usámu bin Ládina za placeného agenta americké zpravodajské služby CIA. Tento vůdce teroristické organizace Al-Káida se údajně vynořil vždy, když bývalý americký prezident George Bush potřeboval postrašit svět.

Uvedený výrok publikovaný v pátek v kubánském deníku Granma je zatím poslední ze série provokativních prohlášení 84letého kubánského revolucionáře, který se po několika letech života v ústraní začal v posledních týdnech opět objevovat na veřejnosti.

"Pokaždé, když chtěl Bush vzbudit strach a pronést velkou řeč, objevil se bin Ládin a vyhrožoval lidem tím, co se chystá udělat. ... Byl (Bushovým) Živě gestikulující komunista Castro?podřízeným," prohlásil Castro při setkání s litevským spisovatelem Danielem Estulinem.

Castro dále konstatoval, že dokumenty vložené nedávno na internetový portál WikiLeaks.org "dokazují, že (bin Ládin) byl agentem CIA". Dál však své tvrzení neupřesnil. Web Wikileaks, zaměřený na zveřejňování důvěrných dokumentů, koncem července publikoval i tisíce stránek tajných dokumentů o operacích v Afghánistánu.

V roce 2006, krátce před oslavami svých 80. narozenin, Fidel Castro těžce onemocněl a svěřil prezidentský úřad svému mladšímu bratrovi Raúlovi. Ten ho od roku 2008 na místě hlavy státu vystřídal i formálně, Fidel však i nadále zůstal prvním tajemníkem kubánské komunistické strany.

matozita ( 7. května 2011 14:16 )

aky ste naivní ..az mi z vas haraší...blbci naivní hlupáci ..verite vsetkemu ,len tomu nie ,ze bion ladin bol sprisahany s amerikou... dokazy a dokazy svedcia o tom ze bol... a nech si myslí ktokolvek co chce pravda aj tak vyjde najavo..obama este ani potuchy nema kam dal ruky ... a bush sa smeje debil

delavar ( 27. srpna 2010 22:18 )

Poznal som jedného agenta a ten sa najviac obával,že včas nezistí,že sa mu minul neviditeľný atrament. Práca tajných služieb si vyžaduje plné nasadenie a znalosti prostredia,kde bude agent pôsobiť.Veľký problém vznikol jednej americkej tajnej službe,ktorá vysadila na území ZSSR na Sibíri agentov,ktorí mali pôsobiť v tomto priestore.Sovieti ich do dvoch dní zadržali,80 % tejto skupiny boli černosi.Vtedy za to vymenili aj riaditeľa služby.Rusi vtedy tvrdili,že ich ani tak neprezradila farba pokožky ako silný americký prízvuk. Dosť veľké úspechy má naša služba,ktorá napríklad odhalila,že ženské prirodzenie je mokré-no nehrdzavie,mužské prirodzenie stojí-no nemá nohy a zem je guľatá a v každom rohu sa súloží......

ermino ( 27. srpna 2010 21:02 )

Byl (Bushovým) Živě gestikulující komunista Castro?podřízeným," prohlásil Castro - No jo, zase nám to v Blesku vysvětlili. Ten komunista Castro byl Bushovým podřízeným a teď se k tomu přiznal.

Zobrazit celou diskusi