Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výtržnosti v EU: Demonstranti zapalovali policejní auta!

Autor: ČTK, mivr, Krvs - 
29. září 2010
22:26

V několika zemích Evropské unie ve středu vypukly demonstrace, a to kvůli vládním úsporám, které mají nastat. Lidé se bouří, protože nechtějí platit za ty, kteří špatně hospodařili s jejich penězi.

Největší rozsah měla akce, kterou svolala do Bruselu Evropská odborová konfederace (ETUC), které se zúčastnilo kolem sto tisíc lidí z nejrůznějších koutů Evropy. Několikakilometrový průvod skončil až v parku nedaleko ústředí Evropské unie.

Zrovna dnes tam totiž Evropská komise představila návrh sankcí proti zemím, které nebudou hospodařit v souladu s unijními pravidly. A co to znamená pro normální lidi? Zase se bude šetřit! "Všechno bude ještě horší," řekl k tomu šéf ETUC John Monks.

Do Bruselu přijeli i Češi

Bruselský protestní pochod se obešel bez větších výtržností, ale policie zadržela 148 lidí, kteří u sebe měli zakázané, nebezpečné předměty. Po skončení pochodu se policisté střetli s anarchisty a asi šedesát z nich zadrželi. Akce navíc způsobila kolaps tamní dopravy. Mimo jiné i proto, že se ke stávce připojili i bruselští dopraváci.

Mezi účastníky bruselské demonstrace byli i čeští a slovenští odboráři. "Tři stovky českých odborářů přijely podpořit určitou sociální spravedlnost. Aby zaměstnanci neodnášeli to, co krize přinesla," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Jak vypadá situace v Evropě?

Ve Španělsku generální stávka probíhá poprvé od roku 2002. Byla vyhlášena na protest proti vládním úsporným krokům a proti plánům liberalizace zákoníku práce. Vláda v těchto opatřeních vidí cestu ke snížení nezaměstnanosti, oživení ekonomiky a vyhnutí se dluhové krizi. To si ale asi účastníci stávky nemyslí.

Španělská generální stávka, která ještě teď probíhá v Barceloně, silně ovlivnila dopravu a turistický ruch. Stávkovali i zaměstnanci komunálních služeb, několik novinářů a další zaměstnanci. Odborníci si ale myslí, že demonstrace na rozhodnutí vlády nic nezmění.

Několik tisíc lidí demonstrovalo také ve Varšavě, kde vláda připravuje zmrazení mezd ve veřejném sektoru a příští rok chce navíc zvýšit daň z přidané hodnoty a spotřební daň z alkoholu a cigaret. Demonstranti žádali zvýšení minimální mzdy a sociálních dávek.

V portugalské metropoli Lisabonu demonstrovalo ve středu večer proti úsporným krokům vlády dvacet tisíc lidí. V Řecku, jehož zadlužení Evropu pořádně vystrašilo, stávkovali několik hodin řidiči dopravních prostředků. Na čtyřiadvacet hodin zastavili práci dokonce lékaři! Protestní akce byly ohlášeny také v Irsku, Slovinsku a Litvě.

Stav v České republice

V Česku demonstrovali odboráři proti vládním úsporným opatřením již před několika dny. V Praze se jich sešlo asi čtyřicet tisíc. "Vlády zemí EU moc dobře ví, že není možné pokračovat v rozpočtové expanzi. Naše vláda je připravena s odbory dál jednat," vyjádřil svůj postoj k demonstracím, které dnes hýbaly Evropou, předseda české vlády republiky Petr Nečas.

hladik2 ( 7. října 2010 22:22 )

Politici vše zavinili a dokud nebudou létat z oken svých kanceláří,bude stále svrab a bída.

anelam ( 30. září 2010 10:50 )

po funuse Tohle se mělo dít už 15 let zpátky-jenže to bylo z čeho brát,každý se měl relativně dobře Neexistuje kapitalismus s lidskou tváří,jak si zblblí občané mysleli-vidinou všeho a hned!Pro mně je to záměr západu zlikvidovat východ!Západ byl v krizi,velice se jim to hodilo.Nebudu to rozebírat,diskuzí o tom bylo hromadu a jak mnozí připouští,-kdybych to byl bejval věděl,tak bych sem nechodil-je už pozdě Nic se nevrátí a tak jak se budeme mít další roky vůbec už nezáleží na nás!Víme?

whoossain ( 30. září 2010 10:27 )

jak dlouho bude ještě zlodějům a lhářům procházet jejich okrádání a oblbování lidí. Zdá se, že pohár trpělivosti pomalu přetéká. A už je také na čase!

limak007 ( 30. září 2010 04:31 )

Je zajímavé, jak jsou záměrně kriminalizováni klidně demonstrující odboráři, kteří jsou v člábku cíleně zaměňováni s radikálními bojůvkami. Komu patří Blesk a komu slouží redaktoři? Jediný akcionář: RINGIER AG Zofingen, Brühlstrasse 5, PSČ 4800 Švýcarská konfederace.

Zobrazit celou diskusi