Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plavec bez končetin překonal La Manche

Francouz Philippe Croizon dokázal to, co před ním nikdo jiný.
Francouz Philippe Croizon dokázal to, co před ním nikdo jiný.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: INT, wikipedia, hto, Kšim - 
19. září 2010
11:15

Přeplavat kanál La Manche byla vždy výzva. Francouz Philippe Croizon (42) ji přijal a dokázal to, co před ním nikdo jiný. Je totiž prvním člověkem bez končetin, který doplaval z Anglie do Francie.

„Nepochyboval jsem, že to přes všechnu tu bolest po celém těle dokáži,“ řekl plavec Philippe Croizon, uvedl server Novinky.cz.

Úžasný výkon

Croizon vyrazil z britského Folkestonu v hrabství Kent a vzdálenost 34 kilometrů urazil za třináct a půl hodiny. Což je čas, kterým překonal i některé nehandicapované plavce a plavkyně. Na jeho výkonu je navíc úžasné, to že s plaváním začal teprve před dvěma lety. Od té doby trénuje 35 hodin týdně. K plavání používá umělé nohy, masku a šnorchl.

Croizon přišel o končetiny, když před 16 lety opravoval na střeše televizní anténu a byl zasažen elektrickým proudem.

La Manche

Kanál La Manche poprvé přeplaval v roce 1875 Angličan Matthew Webb. První český plavec, František Venclovský, pokořil kanál v roce 1971. Spolu s ním se to podařilo dalším 16 českým plavcům a plavkyním.

libor123 ( 19. září 2010 16:19 )

Tak klobouk dolů to je kabrňák, zasloužil by metál jako hrom.

delavar ( 19. září 2010 12:29 )

Maďarské noviny Ešti hírlap k tomuto priniesli doplnenie,že sa vraj skoro v polovici utopil,lebo plával aj z ušami ale niekto zo strievodu mu natiahol gumennú čiapku na plávanie....

Zobrazit celou diskusi