Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odvážná Merkel: Ocenila autora karikatur Mohameda!

Karikatury, které vyvolaly vlnu protestů v muslimském světě...
Karikatury, které vyvolaly vlnu protestů v muslimském světě...  (Autor: ČTK)
Autor: val, ČTK, mivrk - 
9. září 2010
10:00

Německá kancléřka Angela Merkel (56) ve čtvrtek ocenila dánského kreslíře a autora kontroverzní karikatury proroka Mohameda z roku 2005 Kurta Westergaarda. "Svoboda je pro mě osobně nejradostnější zkušeností v životě," prohlásila kancléřka.

Westergaard organizátorům akce za ocenění poděkoval. "Žijeme šťastně, navzdory všem hrozbám," prohlásil pětasedmdesátiletý kreslíř. Řekl, že dánské karikatury byly otištěny s respektem k muslimské komunitě, jako akt začleňování, nikoli vyloučení.

Proti kresbám protestovaly davy rozhořčených muslimů

Westergaard je autorem nejkontroverznější z dvanácti karikatur proroka, které 30. září roku 2005 jako první otiskl dánský deník Jylands-Posten. Později, kdy už se kresby objevily i v jiných tiskovinách západních zemí, proti kresbám protestovaly davy rozhořčených muslimů na celém světě. Z velké části násilné demonstrace si vyžádaly na 50 mrtvých.

Muslimové pokládají jakékoli zobrazování jejich proroka za urážlivé. Westergaard jej navíc zobrazil jako sebevražedného teroristu s bombou na hlavě.

Odvážný počin Merkel

Německý tisk dnešní vystoupení Merkel označuje jako velký risk a odvážný počin. "Tím, že se nechá vyfotografovat vedle Kurta Westergaarda, podstupuje velké riziko," napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung před slavností.

Podle nejčtenějšího německého deníku Bild přítomnost Merkel na ceremonii ukazuje, že Německo "necouvne před hrozbami islámských fanatiků".
Kancléřka však akce využila také k tomu, aby odsoudila plány floridského pastora spálit korán, což rovněž vyvolalo kritiku z celého muslimského světa. Merkelová takové plány označila za "neuctivé, odpudivé a zkrátka špatné".

9030 ( 10. září 2010 21:42 )

Muslimové nám nenutí svoji víru a jsou ke všem vírám naprosto tolerantní??? A jsou pokorní??? Tak to asi žijeme každý na jiné planětě člověče.

fatmaa ( 9. září 2010 16:01 )

Nerozumím tomu, proč mnoho z nás uráží muslimskou víru. Jsme bombardovány informacemi typu - všichni muslimové jsou teroristi a násilníci...muslimské ženy chudinky bez práv atd. Proč ? Mnoho z nás se ohání křesťanskou vírou, ale co je to za víru, když je nám úplně jedno, že z kostelů jsou hotely, diskotéky, restaurace a bordely. Kolik křesťanů četlo Bibli ? Korán má v malíčku každý muslim a pro každého muslima je prvotní víra v boha. Co nás opravňuje jejich víru urážet a hanět ? Pro muslimy je Prorok Mohamed nedotknutelný,tak proč vyznamenávat člověka, který ho uráží. Mohamed není jako pro křesťany Ježíš, kterého jsem nedávno viděla na Pražské náplavce vyrobeného ze starých bot... Muslimové nám nenutí svou víru a jsou ke všem vírám naprosto tolerantní, tak proč my nejsme tolerantní k nim ? Proč lidé brání postavení mešity ve svém městě, a televize informaci okoření slovy - že v islámských zemích také nejsou kostely ?! Vždyť to není pravda ! V islámských zemích najdete kostel hned vedle mešity a pro nikoho to není problém. Jsme ve většině případů proti něčemu, o čemž vůbec nic nevíme, o čemž se nám dostává pouze zkreslených informací. http://www.islamweb.cz/objevte_islam/17.htm Prosím, buďme tolerantní a pokorní, alespoň tak, jak jsou muslimové. Ne každý křesťan je hodný a ne každý muslim je terorista !!!

Zobrazit celou diskusi