Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Moderátor a velvyslanec zneužívali v Portugalsku děti

Obviněný moderátor Carlos Cruz
Obviněný moderátor Carlos Cruz  (Autor: ČTK)
Autor: ama, ČTK, josK - 
3. září 2010
17:17

Soud shledal sedm portugalců vinnými ze zneužívání dětí ve státním dětském domově Casa Pia. Mezi obviněnými byl i televizní moderátor Carlos Cruz, lékař Ferreiry Dinizea nebo bývalý velvyslanec Jorge Ritta.

Sedm Portugalců čelilo stovkám obvinění kvůli zneužití a znásilnění 32 chlapců, kterého se dopustili v devadesátých letech. Soud uvedl, že většina obvinění byla prokázána, uvedla BBC.

Server novinky.cz uvádí, že hlavním viníkem byl řidič domova, který chlapce zneužíval a později je začal i nabízet dalším pěti mužům a jedné ženě.

Obětí mohlo být mnohem víc

Celá kauza se táhla pět let. K případu vypovídalo 342 obětí, kterým je nyní mezi 16 až 22 lety. Uváděli hrůzné zážitky o tom, jak je dospělí znásilňovali na různých místech. Podle lBBC je ale možné, že obětí bylo mnohem více, jenže o hrůzných zážitcích nechtěly hovořit.

Prokurátor žádá pro obžalované nejméně pět let vězení. Teoreticky může ale každý z nich dostat až deset let za jeden každý prokázaný případ. Zákon však stanoví největší možnou délku vězení na 25 let.

Případ už se táhne několik let

První případy zneužívání v Casa Pia se datují ze 70. let, vše ale prasklo až v roce 2002, kdy jedna matka uvedla, že její syn byl po domluvě zneužit personálem.

Proces začal v roce 2004. Kromě údajných obětí pedofilie v něm bylo vyslechnuto asi 1000 svědků a expertů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi