Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obchodníka se smrtí vydají do USA, dostane doživotí?

Viktora Buta si ve filmu Obchodník se smrtí zahrál Nocholas Cage.
Viktora Buta si ve filmu Obchodník se smrtí zahrál Nocholas Cage.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, oj - 
20. srpna 2010
11:20

Ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta vydají Thajci do USA. Známý obchodník, podle kterého byl natočený i film Obchodník se smrtí, prodával zbraně do Siery Leone, Kolumbie nebo třeba Angoly. Dopaden byl v luxusním hotelu v Bangkoku. V USA mu hrozí doživotí.

Soud dnešním výrokem zrušil loňské rozhodnutí soudu nižší instance, který americkou žádost o vydání před rokem zamítl. Dnešní soudní rozhodnutí musí být vykonáno do tří měsíců.

Mezi zákazníky třiačtyřicetiletého Buta byli kromě jiných bývalý liberijský prezident Charles Taylor nebo libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Tvrdí, že obvinění proti němu jsou neopodstatněná. Zatčen byl roku 2008 v bangkockém luxusním hotelu s pomocí amerických agentů, kteří se vydávali za nákupčí zbraní pro Ozbrojené revoluční síly Kolumbie (FARC). V USA je tato organizace řazena k teroristickým. But jí prý chtěl prodat 700 raket typu země-vzduch, stovky pušek, kvalitní vrtulníky a letadla vybavená granátomety a raketami.

But o sobě tvrdí, že legálně podnikal v letecké nákladní dopravě a že do Bangkoku přijel dohodnout s thajskými obchodníky prodej letadel. Jeho právník tvrdí, že je But ve své profesi dobrý a že obvinění o nezákonném prodeji zbraní je třeba u soudu dokázat.

V USA zřejmě bude souzen za spiknutí s cílem zabíjet Američany a podpořit teroristy. V případě, že mu bude dokázána vina, může dostat doživotí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi