Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obama se koupal na Floridě, aby přilákal turisty

Autor: ČTK, map, hto - 
15. srpna 2010
15:19

Americký prezident vzal na víkend manželku Michelle a dceru Sashu do oblasti postižené ropnou katastrofou. Chce tak prý povzbudit Američany, aby se zachovali podobně a pomohli obnovit zasaženou část země.

V minulých dnech totiž čelil kritice, že »káže vodu a pije víno«. Proto se společně s dcerou Sashou v sobotu koupal v moři u pobřeží Floridy. Chce tak vlastním příkladem ukázat, že region zasažený rozsáhlým únikem ropy z poškozeného vrtu z Mexickém zálivu je pro turisty bezpečný.

Mnozí toto Obamovo gesto vítají a doufají, že víkend na Floridě přinese kýžený výsledek. "Určitě si přeji, aby sundal triko, šel do vody a ukázal, že je už čistá a bezpečná," řekl profesor z univerzity v Miami Stephen Leatherman, který sestavuje seznam nejlepších pláží v USA. Podle něj je pláž v Panama City mezi desítkou nejlepších a Obama má jedinečnou příležitost dokázat, že břehy Mexického zálivu jsou navzdory ohromné katastrofě stále dobré místo pro podnikání v cestovním ruchu. "Je tam písek bílý jako lilie a upřímně řečeno, tam se ropa ani nedostala. To místo zůstalo ušetřeno. Neznám lepší symbol, než je prezident jdoucí příkladem," dodal profesor.

Obnova ekonomiky jako priorita

Obama je v oblasti na páté návštěvě od dubnové havárie vrtu petrochemické společnosti BP v Mexickém zálivu, po které do moře unikla téměř miliarda litrů ropy.

Vláda chce obnovit místní ekonomiku, svázanou s mořem a ochromenou ropným únikem. V kraji závislém na příjmech z cestovního ruchu se sešel také s místními podnikateli.

V této oblasti Floridy, která je závislá na příjmech z cestovního ruchu, je ropou zasaženo jen 16 ze 180 pláží, turisté se sem ale nyní nehrnou. Svou hlavní dovolenou Obamovi stráví také jinde – v letovisku Martha’s Vineyard v Massachusetts.

bohumil ( 16. srpna 2010 08:57 )

Za mezerníkem mezeru nedělá, za koncem věty jak by smet a neovládá sedmý pád, tak jen tak

pasadena ( 15. srpna 2010 21:59 )

Konečně se dočtu,že prezident Obama navštívil toto město na Floridě.Panama City mi bylo několik let domovem a je to tam opravdu krásné,bylo mi to líto,co se tam dělo s ropou.Snad si příroda poradí.

hugu ( 15. srpna 2010 18:27 )

Asi Vás považují za známou firmu,víc než Škoda Auto,tak to mažou preventivně.

anasyi ( 15. srpna 2010 17:41 )

proc mi byl smazan prispevek?Napsala jsem,cituji:,,pani Obamova byla z dcerou v Marbelle,ze o tom blesk nenapsal?,,

hugu ( 15. srpna 2010 17:01 )

Podívejte se,je celý černý od ropy.

Zobrazit celou diskusi