Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za smrt skauta může litevský farmář, tvrdí média

Za smrt skauta může litevský farmář...
Za smrt skauta může litevský farmář...  (Autor: Reprofoto TV Nova)
Autor: INT, jen - 
8. srpna 2010
05:02

Skaut Jan Holub (†19) nemusel vůbec zemřít. Život ho stála nedbalost majitele budovy, která se zřítila na české skauty v Litvě. Jak nyní zjistila litevská média, zchátralé stavení mělo být kvůli své nebezpečnosti už dávno odstraněno! Majitel, který smrt Čecha způsobil, tak bude čelit mnoha žalobám.

Litevské úřady se po tragédii rozhodly vypátrat vlastníka zříceniny a odhalily šokující zjištění. Majitel stavení byl již dva roky upozorňován, aby zchátralou budovu odstranil, výzvy úřadů však ani jednou neuposlechl! Policie už Antanase Koženiauskase (67) zadržela a tento zemědělec byl obviněn z ublížení na zdravía ze zabití z nedbalosti.

Budova nápor špatného počasí neusla

Opuštěný zemědělský objekt za městečkem Babtai nedaleko Kaunasu kvůli nezájmu majitele chátral, až přišel osudný 25. červenec. Tehdy se do budovy během cyklistického výletu ukryla před silnou bouřkou skupina skautů z Čech.

Budova však nápor špatného počasí neunesla a na Čechy se zřítila. V troskách bylo zraněno 11 skautů. Nejtěžší zranění utrpěl Jan Holub (†19), mezi skauty známý pod přezdívkou Námořník. Vážným poraněním hrudníku podlehl ve středu, v den svých 19. narozenin.

V Litvě je nyní rodina mrtvého chlapce. Ve čtvrtek proběhla pitva, jejíž výsledky se očekávají. Převoz těla do Čech proběhl včera, česká ambasáda ve Vilniusu teď čeká na vyšetřovací protokoly. Majiteli hrozí dlouhá řada žalob o hrazení léčebných výloh, převozů zraněných mladých lidí i dalších výdajů. Zřejmě se nevyhne ani placení odškodného rodině Jana Holuba a zraněným.



9030 ( 8. srpna 2010 15:04 )

Je to sice velké neštěstí a lituji pozůstalé po mrtvých, ale na druhou stranu musím připustit, že zvyk českých táborníků zalezt kamkoliv i když to není moje je příslovečná. A že je stavba v rozpadu a nemám tam tedy co dělat bylo zdřejmé snad na první pohled.

westak ( 8. srpna 2010 13:50 )

oprava: skauti

westak ( 8. srpna 2010 13:49 )

Dobře jim tak že to na ně spadlo, co si to vůbec dovolujou líst do cizích budov. Je zajímaví že ta budova tak dlouho stála a zrovna když tam ta banda ocasů přijede, tak to spadne, to nebude náhoda, určitě tam dělali nějaká hovadiny.

micka5 ( 8. srpna 2010 12:25 )

no to ty seš asi m...r!!!!! a o zodpovědnosti nemáš ani páru!zahradu mám ohrazenou takže semi sem žádný skauti nedostanou

ouha ( 8. srpna 2010 11:50 )

Skauti rádi vyhledávají dobrodružství v přírodě, ale evidentně si ne vždycky dokážou poradit. Morální odpovědnost nesou především ti, kdo rozhodli o cyklistické výpravě při hrozbě bouřky a především o úkrytu v opuštěné budově - budovy nebývají nikdy opuštěné jen tak pro nic za nic. Ten kluk byl ale plnoletý, a tak nesl odpovědnost sám za sebe. Holt byl v nesprávnou dobu na nesprávném místě a bohužel za to zaplatil životem.

Zobrazit celou diskusi