Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Google: Získávali osobní data

Google přiznal, že získával osobní data
Google přiznal, že získával osobní data  (Autor: google.com)
Autor: vk, ČTK, jos - 
15. května 2010
20:24

Americká internetová společnost Google přiznala pochybení při mapování ulic. Auta, ze kterých Google po celém světě pořizuje fotografie pro službu Street View, celá léta nechtěně sbírala také osobní informace zasílané po bezdrátových sítích.

Google se tak mohl dostat i k e-mailovým zprávám, které si lidé bezdrátově zasílají, a podle expertů zřejmě i k heslům. Službu Street View provozuje firma i v České republice. Firma se teď snaží spojit s příslušnými regulačními úřady ve všech zemích, kde mapování ulic tímto způsobem prováděla.

Vedle Spojených států a Německa je to například Francie, Brazílie, Hongkong nebo Čína. Nyní se bude muset s úřady domluvit, jakým vhodným způsobem se dat zbavit. Google tvrdí, že sesbírané údaje nikdy nepoužil.

Google vznikla na univerzitě

Vyhledávač původně navrhli Sergey Brin a Larry Page v rámci svého výzkumu na Stanfordově univerzitě, aby ověřili funkčnost svého algoritmu pro ohodnocování webových stránek PageRank. Záhy se ukázalo, že kvalita jeho výsledků natolik převyšovala tehdy dostupné vyhledávače, že je Google v krátké době téměř převálcoval. (wikipedia.org.)

djaba ( 16. května 2010 21:25 )

Experti naopak vědí , že heknout Wifku je vpodstatě neřešitelné.Taková ta domácí síť , kde si píši recept na lívance a sdílím fotky našeho Bobíka,nikoho nezajímá.Naopak firemní či bankovní je tak zabezpečená , že ani super - gůgl se do ní nedostane.Tak co se tady řeší ? Spíše je to boj konkurentů , jaký vídáme i proti Microsoftu.

Zobrazit celou diskusi