Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tripolis: Pád letadla přežil jen tento kluk!

Video se připravuje ...
Autor: jos, INT, ČTK - 
12. května 2010
16:27

AKTUALIZOVÁNO, VIDEO: To je on. Chlapec, který jediný přežil letecké neštěstí na letišti v libyjském městě Tripolis, při kterém zahynulo 103 lidí. Letoun se vracel z jihoafrického Johannesburghu. K tragédii došlo, když stroj přistával.

V airbusu A303 libyjských aerolinek Afriqiyah Airways se podle místních zdrojů nacházelo 94 cestujících a 11 členů posádky. Nehoda letu číslo 8U771 se odehrála po šesté hodině ráno místního času při přistání na letišti 50 kilometrů od Tripolisu. Letadlo prý explodovalo a výbuch ho zcela zničil.

Přežil jen destiletý kluk

Na palubě zemřelo podle oficiálních zdrojů 61 Nizozemců, jejich přítomnost na palubě potvrdil i holandský premiér Jan Peter Balkenende. Ostatní cestující byli z Velké Británie, Libye a Jihoafrické republiky. Nehodu přežil  jen desetiletý hoch z Nizozemska. Záchranáři ho odvezli do nemocnice v Tripolisu, kde mu operovali četné zlomeniny. Je ale ve stabilizovaném stavu.

Jediný, který nehodu přežil... Jediný, který nehodu přežil... | Reuters

Letadlo bylo jen rok staré

Příčina tragédie zatím není zřejmá, nad Tripolisem prý panovalo slunečné počasí. Stroj měl po zastávce v Libyi pokračovat na londýnské letiště Gatwick. Společnost Airbus se zavázala dodat veškeré technické podklady potřebné k prošetření nehody. Arabská televize al-Džazíra dokonce uvedla, že letadlo bylo jen rok staré. Podle svědků dopadlo metr od přistávací dráhy. Složky, které nehodu vyšetřují, vyloučily, že by za tragédií mohli stát teroristé.

Libyjská společnost Afriqiyah Airways byla založena v roce 2001 a zaměřuje se především na lety po Africe. Nefiguruje na černých listinách dopravců, kteří nesmějí létat do EU.


Tripolis, Libye Tripolis, Libye | Google Maps

moravacka ( 13. května 2010 01:51 )

kdyz uz o necem pisete, tak aspon nedelejte chyby, zadny "airbus 303" neexistuje. Boze to je ale uroven

alenotak ( 12. května 2010 21:16 )

....na té klinice, že dovolili fotit toho chlapečka, který je polámaný a navíc pravděpodobně přišel o nejbližší příbuzné....tom je snad na soud takováhle bezohlednost

Zobrazit celou diskusi