Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havárie etiopského letadla: Našla se černá skříňka!

Po černé skříňce z havarovaného letadla pátrali záchranáři spolu s vojáky.
Po černé skříňce z havarovaného letadla pátrali záchranáři spolu s vojáky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
7. února 2010
13:36

Záchranáři vytáhli z moře u Bejrútu jednu ze dvou skříněk se záznamy z letu boeingu, který se 25. ledna zřítil krátce po startu do Středozemního moře. Všech 90 lidí na jeho palubě zahynulo.

Letadlo společnosti Ethiopian Airlines mířilo do Addis Abeby. V době jeho startu panovala nad Bejrútem prudká bouře, ale jenom ta podle odborníků nemohla být příčinou katastrofy. Zatím je jisté, že pilot startoval příliš rychle a neuposlechl pokynů řídící věže, aby změnil směr a vyhnul se bouřkovým mrakům. Libanonské úřady ale zatím vinu pilotovi nepřisuzují.

Právě záznamy z černé skříňky by měly poskytnout informace o tom, co se na palubě až do havárie dělo. Skříňku dostanou členové technického vyšetřovacího týmu, v němž jsou kromě Libanonců také Etiopané a zástupci firmy Boeing.
Z moře byly zatím vytaženy ostatky jenom 15 cestujících, po ostatních a také po vraku letadla pátrají mezinárodní záchranné týmy včetně lodě amerického námořnictva. V minulých 24 hodinách vynesli z vody zadní křídla letadla a kokpit.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi