Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Konec nacistických krutostí: Evropa slaví vítězství

Autor: INT, shp - 
8. května 2010
23:12

Celý svět oslavuje konec jedné z nejkrutějších etap lidské historie. V sobotu uplynulo 65 let od konce druhé světové války v Evropě, při níž zemřelo přes 60 milionů lidí.

Přední politici uctívali památku obětí i hrdinů, kteří padli v boji s nacistickým Německem a jeho spojenci.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy (55) se uklonil u památníku ve městě Colmar. Poté se snažil zvednout náladu mladým děvčatům, která na oslavy přišla v krojích. To hraběnka Camilla (62), choť britského prince Charlese (61), se uklánět nemohla. Na oslavy totiž dorazila s nohou v sádře. Tu si zlomila na túře ve Skotsku. Nejveselejší oslavy asi proběhly v americkém Washingtonu. Smečka pudlů ruské trenérky Iriny Markovy tam předvedla opravdové psí kusy.

Jak vypadal 8. květen 1945 v Československu?

Ve čtyři hodiny odpoledne 8. května velitel německých vojsk v protektorátu generál Rudolf Toussaint podepsal kapitulaci. Ta německým vojákům i civilistům zaručila volný odchod, se kterým začali dvě hodiny po podepsání. A zatímco Plzeň a další města už byla osvobozena americkou armádou, v Praze se stále bojovalo na barikádách, hořela Staroměstská radnice.

Rudá armáda dorazila 9. května ráno. Střelba v okolí dnešního magistrátu utichla až kolem 18. hodiny. Nejtragičtěji dopadly oslavy v Hrotovicích na Třebíčsku. Pět minut po poledni zde sovětské letadlo shodilo pumu, která zabila 114 obyvatel a 36 sovětských vojáků. Pilot si jásající dav vítající Sověty spletl s Němci prchajícími na západ…

karel128 ( 23. května 2011 08:29 )

Evropa slavila konec nacistických krutostí,...a začaly krutosti bolševické. Je zajímavé, že obyvatelé všech zemí zabraných bolševiky dle smlouvy s Hitlerem, po jejich řádění,...když přišli němečtí vojáci /útok BARBAROSA/, tak je s radostí a květinami vítaly jako své osvoboditele...! Přesto za ten asi rok okupace, stačili bolševici z těchto zemí, naplnit lidmi své GULAGY k prasknutí....!!!

anka ( 9. května 2010 14:30 )

no.... a dale jak se chovali Rusove po valce - jak napriklad odvezli pulku Litvy do taboru.....a do uvonelnenych bytu posilali sve komsomolce.....a takhle bychom mohli vzit jednu sovetskou republiku za druhou.....jak se chovali v Ukrajine atd atd....

anka ( 9. května 2010 14:26 )

Presne....Lide by se v prvni rade meli dozvedet celou pravdu...Napriklad to, ze Polsko bylo napadeno ze zapadu Nemeckem a z vyhochu s Ruskem v jeden den....ze Stalin podepsal s Hitlerem smlouvu o pratelstvi a podpore......a napriklad pri napadeni Norska jeho namorni flotila sla do toho spolecne s Hitlerem......ze si chtel s Hitlerem rozdelit Evropu pul na pul, ze Statin Hitlera ekonomicky podporoval a pomahal mu na zacatku.....ze komuniste v Rusku od roku 1937-1941 zavrazdili 11 milionu lidi....ze i po druhe svetove valce Rusove pouzivali koncentrani tabory pro sve lidi....ze kdyz sla armada do utoku, v druhe linii sla armada KGB, ktera strillela na sve bratry ze zadu, aby nemohli ustoupit....ze rusove sve vojenske zajatce strileli po stovkach.......ze se rusove nikdy za sve strasne ciny neomluvili.....atd atd...Jenze Rusko ma ropu......takze kdo by chtel vytahovat fakta ven....

drazor ( 9. května 2010 11:13 )

Že takhle oslavují konec války je správné,o tom že porazili okupanty se nedá diskutovat.Je tady ovšem jedno ALE tuhle válku rozpoutali také ONI kdy si po paktu s Hitlerem (byli to spojenci ??!!!) rozdělili Evropu,Rusové napadli a zabrali - Finsko,Polsko,Litvu,Lotyšsko,Estonsko,Ukrajinu,Rumunsko atd.A Adolf ovládl zbytek Evropy,ale k jejich smůle porušil domluvu a napadl i Rusko.Rusové ale uvádí počátek 2.světové války (kdy pro ně začala) až v roce1941 to co se stalo před tím jim jaksi do krámu nejde!Každý renomovaný historik o tom ví svoje a rozhodně víc joko já,stačí jen pátrat v minulosti.Nemám v žádném úmyslu plivat na zásluhy Ruska v boji proti Hitlerovi,ale mělo by se říkat vše o tého hrozné události a ne jen co jim jde do krámu.

Zobrazit celou diskusi