Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trajekt s tisíci lidmi uvízl v ledových krách

Trajekt téměr s tisícovkou pasažérů uvízl v ledových krách u švédského pobřeží.
Trajekt téměr s tisícovkou pasažérů uvízl v ledových krách u švédského pobřeží.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
5. března 2010
12:04

Trajekt s téměř tisícovkou lidí na palubě byl dnes ráno vyproštěn z ledu u švédského pobřeží. Obdobně bylo vyproštěno několik desítek dalších lodí, které v navršených ledových krách uvízly během čtvrtka. Uvězněná v ledu zůstává už jen jedna obchodní loď.

"Trajekt Amorella zakotvil v přístavu dnes ráno," řekla agentuře AP mluvčí námořní záchranné služby Christel Englundová.

Podle švédských úřadů bylo na palubě trajektu společnosti Viking Line, která spojuje Švédsko s Finskem, 753 cestujících a 190 členů posádky.

Desetipatrovou loď ze zajetí pomohly uvolnit ledoborce, poblíž však byly připraveny záchranné vrtulníky a armádní vznášedla, aby v případě, že pokus o vyproštění lodi neuspěje, zahájily evakuaci cestujících.

Další tři trajekty se dokázaly uvolnit a vrátit do přístavu již v noci na dnešek. Jeden z nich, Finnfellow, se lehce srazil s Amorellou, když tlak ledu obě lodi stlačil k sobě. Škody na obou lodích však byly jen malé.

Zamrzlá už je jen jedna nákladní loď

Zamrzlá už u švédských břehů zůstává jen nákladní loď Regal Star s 56 osobami na palubě. I ta by však měla být uvolněna během dnešního dopoledne, uvedla Englundová.

Led ve čtvrtek v Baltském moři zablokoval asi 50 lodí, na nichž uvízlo celkem přes 2000 lidí. Zamrzání Baltu podél švédských břehů je v zimě běžné, málokdy však moře zamrzá až ke Stockholmu tak tlustými krami, že vytvoří překážku i pro velké trajekty, řekl agentuře AP Johny Lindval z oddělení ledoborců švédské námořní správy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi