Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Haiti: Muž byl 11 dní zavalený pod sušenkami a colou

Autor: ČTK, šim, INT, han - 
24. ledna 2010
16:58

AKTUALIZOVÁNO: Haiťan Wismond Exantus (23) přežil 11 dní zavalený pod sutinami. Vydržel také díky tomu, že ho při zemětřesení zavalil regál se sušenkami a colou.

Za život ale vděčí také svým bratrům, kteří přesvědčili záchranáře, aby ho hledali. Vláda totiž ten samý den pátrání po přeživších ukončila…

Měl velkou kliku, že se stačil schovat pod pult, kde byly sušenky, cola a pivo. A taky to, že zůstal v dutině mezi troskami. Pod zříceným hotelem přežil Haiťan Wismond Exantus 11 dní.

Wismond pracoval v obchodě hotelu Napoli v Port-au-Prince. Když budova začala padat, ukryl se pod pult, čímž se ocitl v dutině. Celou dobu ležel na zádech uvězněný pod šestimetrovou hromadou sutin.

„Měl jsem strašný hlad. Snědl bych úplně všechno, na co bych přišel,“ vypráví mladík. Naštěstí byly po ruce sušenky, cola a pivo. „Stále jsem ale doufal, že mě najdou. Celou dobu jsem nevěděl, kdy je den a kdy noc,“ pokračuje.

Vláda v pátek ukončila pátrání po živých, ale Wismondovi bratři přesvědčili záchranáře, aby pátrali dál. Opravdu nakonec uslyšeli jeho klepání a prokopali se k němu tunelem. Do něj vlezly dvě záchranářky a Wismonda pilou vyřezaly z dřevěných sutin a regálů. „Usmíval se a děkoval nám,“ řekla jedna z nich.

Když ho poté odváželi do nemocnice, desítky lidí v ulicích mu tleskaly. Je jedním ze 133 lidí, kteří v troskách přežili. Zemětřesení z 12. ledna si vyžádalo 120 tisíc obětí.

Některé záchranné týmy již pomalu svou práci končí, jiné však během týdne ujišťovaly, že dokud je naděje na záchranu byť jen jediného člověka, ve svém úsilí budou pokračovat.

Do pátrání v troskách budov v haitské metropoli i ve městech a vesnicích na jihu země se zapojilo 67 zahraničních týmů s téměř 2000 záchranáři a 160 psy.

Vládní mluvčí agentuře Reuters řekla, že úřady napočítaly zhruba 120.000 těl obětí zemětřesení. Konečný počet mrtvých však může být ještě o desítky tisíc vyšší, upozornila ministryně kultury a spojů Marie-Laurence Jocelyn Lassegueová. V dosavadní bilanci nejsou podle ní zahrnuty oběti, které vyhrabaly a jejichž těla odnesly jejich rodiny. Haitské úřady pohřbívají mrtvé do hromadných hrobů.


U pobořené katedrály v Port-au-Prince se v sobotu několik tisíc haitských katolíků sešlo na pohřbu metropolitního arcibiskupa Josepha Miota. Jeho tělo bylo nalezeno den po zemětřesení pod troskami arcibiskupské rezidence v sousedství katedrály. Dnešní smuteční mši celebrované v pohnuté atmosféře pod širým nebem byl přítomen haitský prezident René Préval, členové diplomatického sboru a řada ministrů a církevních hodnostářů.

Papež Benedikt XVI. vyzval ke klidu v ulicích Haiti, aby mohla mezinárodní pomoc dospět k těm, kdo ji nejvíce potřebují. Ve svém druhém poselství od zemětřesení papež vyjádřil prosbu, aby "solidarita naplnila všechna srdce", a poděkoval záchranářům z Haiti a celého světa, kteří "často riskují vlastní životy", citovala agentura AP.

Humanitární operace se nyní zaměří především na pomoc lidem bez přístřeší, na rozdělování potravin a vody, na lékařskou péči a také na vytvoření přístřeší pro statisíce postižených. Nejvíce zničena byla vedle metropole města Jacmel a Leogane.

Desetitisíce lidí haitské hlavní město opustily a míří do venkovských oblastí, které zemětřesení nezasáhlo, jež ale nejsou na nápor uprchlíků vybaveny. I tam budou muset humanitární organizace a úřady přijít s pomocí. Už na 130.000 lidí využilo možnosti přepravy vládními autobusy do jiných měst. Neupřesněné množství dalších lidí si našlo vlastní způsob přepravy, uvedla OSN.

Sedmistupňové zemětřesení si podle poslední bilance vyžádalo přes 111.000 mrtvých a ke čtvrt milionu zraněných. Postiženo byly podle odhadů zhruba tři miliony lidí, tedy asi třetina obyvatel nejchudší země západní polokoule.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi