Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Po orgiích vražda: Studentka odsouzena na 26 let

Amanda popírá, že by v osudný den zabíjela.
Amanda popírá, že by v osudný den zabíjela.  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK, šim - 
5. prosince 2009
20:35

Na 26 let do vězení odsoudil italský soud americkou studentku Amandu Knoxovou za vraždu britské spolubydlící při sexuálních orgiích.

Spoluobžalovaný, někdejší italský přítel odsouzené Američanky, od soudu odešel s trestem odnětí svobody na 25 let. Oba se nadále cítí nevinní a jejich obhájci ihned prohlásili, že se proti rozsudku odvolají, uvedly zahraniční agentury.

Meredith (†21) zemřela z noci 1. na 2. listopadu 2007. Meredith (†21) zemřela z noci 1. na 2. listopadu 2007. | EPA, Reuters

Meredith (†21) zemřela z noci 1. na 2. listopadu 2007

Případ, který v Itálii, Británii i v USA vyvolal velkou pozornost, se odehrál v roce 2007. Dnes dvaadvacetiletá odsouzená Knoxová se tehdy se spolubydlící z koleje ve středoitalském městě Perugia, 21letou britskou studentkou Meredith Kercherovou, zúčastnila večírku. Po požití většího množství alkoholu a drog se zábava zvrhla v násilnické sexuální orgie. Kercherová byla později nalezena mrtvá s mnohočetnými podlitinami a podříznutým hrdlem.

Žaloba uvedla, že Knoxová přesvědčila svého přítele Raffaela Sollecita (kterému je nyní 25 let) a známého Rudyho Guedeho (22) z Pobřeží Slonoviny, aby Kercherovou sexuálně obtěžovali. Angličanka se odmítala sexuálních hrátek zúčastnit a Amanda s Raffaelem jí zasadili osudnou ránu. Na noži s čepelí o délce 15 centimetrů se našla jejich DNA.

Podle obžaloby Knoxová vraždila z nenávisti a touhy po pomstě, protože Kercherová jí vyčetla, že je promiskuitní a zanedbává osobní hygienu. Žaloba odmítla jako lež tvrzení Američanky, že na místě vraždy vůbec nebyla a že spolubydlící našla až druhý den již mrtvou. Knoxová vinu tvrdošíjně popírá, přiznala jen to, že v první výpovědi lživě obvinila majitele místního baru Patricka Lumumbu. Prý tak učinila ze stresu při policejním výslechu.

Obhájci vraždícího páru odmítali důkazy a motiv jako nedostatečné a za jediného viníka označovali Guedeho. Ten se po vraždě pokusil utéci do zahraničí, ale byl dopaden a již dříve souzen. Přiznal, že byl na místě činu a měl s obětí sex, ale tvrdil, že v době vraždy byl v koupelně. Soud však uznal tvrzení žalobců, že obviněný držel při vraždě ruce Angličanky, a poslal ho na 30 let do vězení. I on se odvolal.

Proces s Knoxovou a jejím přítelem trval téměř rok a porota po pátečním závěru soudního rokování se radila o rozsudku téměř 12 hodin. Jejich vinu nakonec uznala, ale odmítla požadavek žaloby na doživotí pro oba, protože dosud nebyli trestaní a jsou mladí. Všichni odsouzení musí z rozhodnutí soudu také zaplatit milion eur (25,6 milionu korun) rodičům oběti a 800.000 eur jejím třem sourozencům.

Američanka se po vyřčení rozsudku rozplakala. Její otec prohlásil, že bude dále bojovat za její osvobození. Podobně se vyjádřila také rodina jejího bývalého italského přítele. Naopak advokát Kercherovy rodiny vyjádřil spokojenost. Usoudil přitom, že vzhledem k vysokým trestům pro tak mladé lidi je to nakonec tragédie pro všechny zúčastněné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi