Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Albánské město chce postavit sochu George Bushe!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, am - 
21. listopadu 2009
08:02

Malé albánské město Fushë-Krujë chce postavit sochu bývalému americkému prezidentovi Georgi Bushovi na památku jeho návštěvy v roce 2007. Šéf Bílého domu byl tehdy v jedné z nejchudších zemí Evropy vítán jako hrdina.

Starosta města Ismet Mavriqi řekl, že o autorství sochy se uchází sedm sochařů. Odhalena by měla být na Bushově náměstí v centru města 10. června 2010, tedy v den třetího výročí Bushovy návštěvy.

"Moc rád bych tady viděl třímetrovou sochu, pravděpodobně bronzovou, která by zachytila jeho charakteristickou energickou chůzi," řekl podle agentury Reuters Mavriqi. Radnice také již dokončila plány na přestavbu náměstí, kde bude socha stát, řekl dále.

Jméno bývalého amerického prezidenta již nese v městečku Fushë-Krujë jedna kavárna a v metropoli Tiraně byla po něm pojmenována ulice.

Bush se během návštěvy Fushë-Krujë vmísil do davu čekajících Albánců a dostalo se mu přijetí jako rockové hvězdě v době, kdy ho v jiných místech Evropy během jeho cesty čekaly hlučné protesty.

Pekařství a kavárna, kde se Bush zastavil a hovořil s jejich majiteli, ale také holičství a krejčovství, které bylo založeno díky americké půjčce, se staly téměř poutními místy, která navštěvují Albánci, etničtí Albánci z Kosova a cizinci.

Albánci mají zvláštní slabost pro Spojené státy, kterým vděčí nejen za to, že ukončením studené války ukončily i jejich izolaci, ale také za to, že NATO vojenskou intervencí v roce 1999 zachránilo kosovské Albánce před etnickými čistkami ze strany Srbska.

Kosovo, které loni vyhlásilo nezávislost na Srbsku, věnovalo zase obří sochu bývalému americkému prezidentu Billu Clintonovi jako výraz vděčnosti za jeho roli v útocích NATO na Srbsko v roce 1999.

Bush, který jako první americký prezident navštívil postkomunistickou Albánii, podpořil nezávislost Kosova a vyzval kosovské Albánce k trpělivosti. USA byly jednou z prvních zemí, která uznala nezávislost Kosova.

ermino ( 21. listopadu 2009 11:53 )

než že to jsou recesisti.

smrk ( 21. listopadu 2009 09:03 )

Svůj k svému - jeden póvl dělá sochu drhému póvlu.

Zobrazit celou diskusi