Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Lékaři úspěšně oddělili dvojčátka srostlá hlavičkami

Autor: ČTK, oj - 
17. listopadu 2009
13:57

AKTUALIZOVÁNO: V australském Melbourne se lékařům podařilo oddělit dvojčata srostlá lebkami. Operace za účasti 16 lékařů a sester trvala 25 hodin a dvojčata jsou v pořádku.

Tříleté bangladéšské dívky Trišna a Krišna se narodily spojené na vrcholku hlavy. Sdílely základní životní orgány včetně mozkové tkáně, velkých cév a některých částí mozku. Podle australského dětského neurochirurga Scotta Campbella, který jako první chirurg v roce 2000 oddělil dvojčata se srostlými lebkami, šlo o riskantní operaci.

Lékaři v Královské dětské nemocnici v Melbourne v čele s neurochirurgem Wirginií Maixnerovou se museli připravit především na komplikace spojené s velkou ztrátou krve, které mají děti v krevním řečišti méně než dospělí lidé.
Lékaři dávali sirotkům Krišně a Trišně naději asi 25 procent, že se operace zcela povede. Riziko poškození mozku odhadovali na asi padesátiprocentní. Dívky v roce 2007 do Austrálie nechala převézt australská nadace Children First Foundation.

Siamská dvojčata se rodí průměrně na každých 200.000 porodů. Dvojčata spojená hlavičkami jsou velmi vzácná - rodí se jednou na zhruba 2,5 milionu porodů.

johnny008 ( 18. listopadu 2009 04:56 )

A co seš na primitiva ty??? Měli tě utratit taky než ses narodilo ty.

angel71 ( 17. listopadu 2009 17:55 )

hele Evropane, z tvých komentářů vyzařuje nenávist a povýšenost nad všechno a nad všechny. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě tak si dávej na sebe pozor aby jsi na stará kolena nezůstal opuštěný jako prašivý pes... Jsi větší primitiv než matka těhle dětí

cristoforo ( 17. listopadu 2009 17:11 )

Trišna a Krišna - ty jména sice zní docela divně, ale také se rýmujou.

angel71 ( 17. listopadu 2009 15:19 )

klobouk dolů páni doktoři. To musela být asi hodně těžká operace pro obě strany, jak pro holčičky tak pro lékaře.Nejsem doktorka, ale nejspíš to byl pokus jestli to vůbec jde rozdělit taková dvojčátka a jaké budou následky. Třeba tím pomůžou jiným lidem kteří budou pořebovat operaci mozku. Držím jim všem palce aby to dopadlo dobře. Takhle mají holky větší naději že se o ně někdo postará. Jejich matka je nejspíš chudera která nemá ani na aspirin natož tak na jiné vyšetření. Ve světě je spousta chudoby, lékař je jen pro velmi bohaté a tady někdo napíše trapný komentář utratit. Patřilo by tě Johnny008 poslat na tři roky do nějaké takové země, kde je doktor jeden na několik vesnic, aby jsi si taky něco užil a přestal pak mít blbé průpovídky

ivy5 ( 17. listopadu 2009 14:46 )

No trpí především tvoje okolí,že tě zná."Utratit" měli asi tebe "takle"

Zobrazit celou diskusi