Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Část lebky si nosí v břiše!

Autor: Jiří Krušina, jak - 
2. července 2010
05:00

Část lebky, kterou mu vážně pohmoždil útočník s tyčí, si teď Petr B. (24) nosí ve vlastním břiše! Lékaři mu ji odňali, aby předešli komplikacím při otoku mozku, a zašili do břicha, aby srostla a zacelila se v prostředí vlastního těla.

O prázdninách bude mladík nosit podobnou helmu, kterou proslavil fotbalový brankář Petr Čech.

Vážná poranění hlavy utrpěl mladík nad ránem 12. června cestou z diskotéky na Šumpersku. Napadl ho útočník (27) s tyčí nebo dřevěným klackem. Na oběť si počkal před diskotékou. Napadení podle svědků předcházely slovní útoky na zábavě. „Nic si z toho večera nepamatuji. Vím jen, že mě kamarád vytáhl z potoka kam mně po napadení hodili,“ řekl Petr B.

Hlavu mu bude chránit helma

V kritickém stavu ho záchranka převezla do nemocnice v Šumperku a odtamtud do Olomouce. Následovala kraniektomie, náročná operace hlavy. „Museli mi odebrat část lebky, kterou mi umístili na několik týdnů do břicha. Tam by měla srůst. Pak mi ji doktoři vrátí zpět,“ sdělil mladík. Petra čekají prázdniny s helmou na hlavě. „Pořídím si helmu, jakou má fotbalový brankář Petr Čech. Kdybych se nechtěně praštil do míst, kde mi hlavu pokrývá jen kůže, mohlo by to mít podle lékařů fatální následky,“ dodal Petr B.

Policie pravděpodobného útočníka zná. „Mohu potvrdit, že jsme zadrželi muže (27) podezřelého z útoku. Případ je však nadále v šetření,“ řekl včera policejní mluvčí Miloslav Svatoň.

 


 

Kraniektomie – odstranění části lebeční klenby

Pokud má pacient silný otok mozku, operatéři mu odstraní část lebeční klenby, aby měl otok dostatek místa a na lebku netlačil. „Je to náročný zákrok, trvá několik hodin. Děláváme ho po těžkých dopravních nehodách,“ řekl lékař Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Peter Tuček. Část lebky se poté voperuje do břicha pacienta, kde má vhodné podmínky a čeká, až otok pomine. „Ukládá se mezi střevní kličky, ale dnes už se to moc nedělá, běžně používáme kostní banku,“ podotkl Tučkův kolega Radek Kaiser z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Po několika týdnech chirurgové vrátí kost na místo.

duncanidaho ( 2. července 2010 13:15 )

Kdyby toho hajzla, co mu to udělal, našli a dopadli, tak bych mu jako trest nařídil stejnou ránu do hlavy stejným nástrojm.

Zobrazit celou diskusi