Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jih Evropy v plamenech: Požáry ohrožují i turisty!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pes - 
27. července 2009
14:44

Jih Evropy ničí požáry. V plamenech jsou oblasti ve Španělsku, Itálii, Francii, Chorvatsku i Řecku. Část se jich dostala pod kontrolu, díky horkému počasí a silnému větru můžou začít hořet kdykoli nové.

Itálie - 2 mrtví, situace se zlepšuje
Požáry v Itálii, které minulý týden ve čtvrtek připravily o život dvě osoby, jsou zlikvidovány kromě jediného, v provincii Syrakusy na Sicílii. Podle civilní ochrany byl zřejmě založen úmyslně.

V neděli italští hasiči bojovali proti 17 požárům, zatímco v sobotu jich bylo ještě na čtyřicet. Oheň řádil kromě Sicílie na Sardinii a v krajích Kalábrie a Basilicata. Jen na Sardinii shořelo 15.000 až 25.000 hektarů porostů a škody se prozatím odhadují v přepočtu na více než 2 miliardy korun.

Španělsko - plameny zatím pod kontrolou
Většina požárů, které za uplynulý týden ve Španělsku zničily přes 20.000 hektarů vegetace, byla v pondělí uhašena nebo je hasiči úspěšně likvidují. Výjimkou je požár v Extremaduře na západě země, kde muselo být v noci evakuováno 500 lidí.

Ve 24 španělských provinciích byla v pondělí vyhlášena pohotovost kvůli očekávaným vysokým teplotám, zejména v Andalusii na jihu, kde by mohlo být i přes 40 stupňů Celsia.

V oblasti Valencie na východě jsou požáry, které sužovaly zejména provincii Castellón, od neděle pod kontrolou. Shořelo tu až 3000 hektarů.

Řecko - 70 rekreantů uvěznil oheň na pláži!
Řecko zachvátilo v neděli více než 50 lesních požárů. Největší vypukl večer na ostrově Zakynthos a na pláži odřízl asi 70 rekreantů, které musela na člunech do bezpečí evakuovat pobřežní stráž.

Oheň se kvůli silnému větru šířil velmi rychle. V pondělí by měl podle meteorologů dosáhnout rychlosti až 74 kilometrů za hodinu. Řecké úřady už varovaly před dalšími požáry.

Chorvatsko - obydlené oblasti ohroženy nejsou
Od neděle hoří rozsáhlý požár také na chorvatském ostrově Ćiovo ležícím ve střední Dalmácii. Oheň tu sežehl přes 200 hektarů porostů, oznámila dnes chorvatská televize HRT. Obydlené oblasti však ohněm ohroženy nejsou, dodala. Na hašení požáru se podílí na 250 hasičů s osmi vozidly. Úřady soudí, že v pozadí požáru je žhářství.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi