Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Athény: Student (19) ve škole postřelil 3 lidi, sebe zabil

Američtí agenti přijednou chránit Obamu do Prahy.
Američtí agenti přijednou chránit Obamu do Prahy.  (Autor: INT/ ilustastrační foto)
Autor: ČTK - 
10. dubna 2009
12:22

AKTUALIZUJEME: Student jedné aténské školy v pátek na jejím dvoře postřelil svého kolegu, na ulici zranil dva lidi a střelil se do hlavy. V nemocnici svému zranění podlehl.

Stav jeho kolegy je vážný, další dvě zranění jsou lehká, oznámily řecké úřady. Střelec, původem imigrant z Abcházie, podle nich zřejmě střílel ze msty za to, že se mu ve škole posmívali.

Mladík, kterému bylo podle různících se údajů agentur 19 nebo 20 let, přišel do školy a čtyřikrát vystřelil na jednoho ze svých kolegů, kterého zranil na hrudi. Pak vyběhl ven a na ulici postřelil dva lidi, kteří se ho pokoušeli zadržet. Jeden dostal zásah do nohy, druhý do ruky. Student si pak v parku před školou vpálil kulku do hlavy.

"Zemřel v nemocnici během operace, která ho měla zachránit," oznámil představitel řeckého ministerstva zdravotnictví. Postřelený student je prý ve vážném až kritickém stavu.

Policie oznámila, že střelec, který měl u sebe dvě pistole malé ráže a nůž, pocházel z gruzínské odštěpenecké oblasti Abcházie. Nechal po sobě dopis, ve kterém vinil spolužáky, že se mu posmívali. "Napsal, že už to nemůže vydržet," řekl policejní mluvčí.

Škola, kde se incident odehrál, byla vzápětí evakuována. Je to instituce zaměřená na technickou výchovu.

Střelba ve školách byla v poslední době zaznamenána v Německu a ve Spojených státech. V Německu minulý měsíc jeden student zastřelil patnáct lidí a pak sebe.

V Řecku jsou podle agentur násilné činy páchané žáky a studenty v jejich školách velmi vzácné. V posledních měsících byl ale v Řecku zaznamenán velký vzestup zločinů a trestných činů s použitím násilí - vražd, bankovních loupeží, přepadení a podobně. K tomu přistupuje politicky motivované násilí páchané většinou anarchisty a krajní levicí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi