Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velká studentská bouře v Řecku: Atény v plamenech a 25 zatčených

Autor: ČTK, bog - 
7. prosince 2016
11:35

Pokojné demonstrace asi tří tisíc mladých lidí v řecké metropoli přerostly v noci na středu v násilné střety s policií. Asi dvě stovky radikálů házely na policisty zápalné lahve a kameny. Několik policistů bylo lehce zraněno, 25 lidí policie zatkla. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckou policii.

Demonstrace asi 3000 studentů se v úterý večer konala u příležitosti výročí smrti patnáctiletého chlapce, kterého zabila zřejmě odražená policejní kulka při manifestacích v Aténách. Dva policisté byli v roce 2010 za smrt mladíka odsouzeni, jeden z nich dostal doživotí. Experti prokázali, že policisté nestříleli do vzduchu, ale směrem k davu.

Smrt Alexise Grigoropulose vyvolala v prosinci 2008 v celém Řecku vlnu násilných střetů mezi policií a skupinami mládeže, které ničily a rabovaly četné obchody a banky.

Nynější střety s policií vypukly, stejně jako před osmi lety, v aténské čtvrti Exarchia, která je proslulá jako útočiště anarchistů. Pokojnými pochody ulicemi na Grigoropulose si vzpomněli mladí lidé v úterý v dalších řeckých městech.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi