Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Havárie letadla v Buffalu: Může za ni led!

Letadlo havarovalo zřejmě kvůli ledu
Letadlo havarovalo zřejmě kvůli ledu  (Autor: AFP)
Autor: INT - 
14. února 2009
08:36


Vyšetřovatelé prozkoumali záznam černé skřínky letadla, které spadlo na dům v americkém Buffalua, a zjistili, že nehodu nejspíš způsobil led. Vypovídá o tom komunikace pilotů v kabině.

„Posádka mluvila o ledu, který vzniká na skle a na okrajích křídel,“ řekl podle serveru vyšetřovatel Steven Chealander.

Ještě několik minut předtím, než mělo letadlo přistát bylo vše v pořádku. Piloti vysunuli podvozek a připravovali se na přistání. Následně chtěli vysunout klapky na křídlech a v tu chvíli asi nastaly problémy. Piloti v kabině mluví o námraze a kouscích ledu. Snažili se proto vrátit vše zpátky a vysunout znovu. Několik sekund poté záznam končí.

Svědci, kteří viděli klesající letadlo říkají, že oproti jiným strojům, které nad městem přelétávají, mělo předek neobvykle nízko a bylo nakloněné.

Motory zněly nezvykle, jakoby se přetáčely strašně rychle. Pak najednou vypnuly a za chvíli se ozvala obrovská rána,“ řekl David Luce, který žije blízko místa nehody.

Letoun Bombardier Dash 8 Q400, který provozuje společnost Golden Air, byl na cestě z New Persey do Bufala. Spadl chvíli před přistáním do obydlené části předměstí. Zemřelo 50 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi