Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Letadlo spadlo do obytné čtvrti: 50 mrtvých!

Požár po pádu letadla do obytné čtvrti poblíž amerického města Buffalo
Požár po pádu letadla do obytné čtvrti poblíž amerického města Buffalo  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
13. února 2009
15:44

VIDEO, AKTUALIZOVÁNO: U města Clarence poblíž Buffala ve Spojených státech se v pátek zřítilo dopravní letadlo se 49 lidmi na palubě. Nehodu podle hasičů nikdo nepřežil. Další obětí byla osoba z obydlené čtvrti, kam letadlo spadlo.

Příčiny katastrofy zatím nejsou známy, podle ministerstva vnitřní bezpečnosti ale nic nenasvědčuje tomu, že by havárie byla teroristickým útokem.

Letadlo typu Bombardier Dash 8 Q400 společnosti Continental se zřítilo přibližně ve 22:00 místního času (04:00 SEČ) na předměstí Buffala ve státě New York asi 16 kilometrů od tamního letiště, kam směřovalo na vnitrostátní lince z Newarku v New Jersey. Na palubě letounu bylo 44 pasažérů, čtyři členové posádky a pilot mimo službu. Jedna z mrtvých cestujících byla Beverly Eckertová, jejíž muž zahynul při teroristických útocích v New Yorku v roce 2001.

Podle agentury AP pilotka několik minut před nehodou mluvila s letovým dispečerem a v jejím hlasu nebylo patrné žádné znepokojení. Krátce poté se ale spojení přerušilo a brzy nato stroj zmizel z radaru.

V době pádu letadla, které Newark opouštělo se značným zpožděním, bylo v oblasti velmi špatné počasí, snížená viditelnost a sněhové přeháňky. Letová kontrola dostala po havárii signál, že na křídla letounu se krátce před plánovaným přistáním začal lepit led.

Stroj se zřítil na dům, který je podle policie těžce poškozený, a okamžitě se vzňal. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu a ze zasaženého domu zachránili ženu s malým dítětem. Dvanáct rodin z domů v okolí policie evakuovala, oblast uzavřela a zahájila vyšetřování.

"Všechno ukazuje na to, že to byla záležitost letecké bezpečnosti," prohlásila mluvčí ministerstva vnitřní bezpečnosti Amy Kudwaová. Teroristé podle ní do neštěstí zřejmě zapojeni nebyli.

Podle serveru CNN měla letadla typu Bombardier Dash 8 Q400 potíže už v minulosti. Společnost Scandinavian Airlines v roce 2007 přestala provozovat všechny své stroje tohoto typu poté, co během dvou měsíců tři z nich při přistání havarovaly.

Páteční nehoda je podle AP první smrtelnou havárií dopravního letadla v USA od srpna 2006. Letoun se tehdy krátce po startu z letiště Lexington v Kentucky zřítil do pole a při nehodě zahynulo 49 z 50 lidí na palubě.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi