Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Italka, která byla dlouhodobě v kómatu, zemřela

Eluana dostala právo zemřít
Eluana dostala právo zemřít  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. února 2009
07:17

Italka Eluana Englarová, která po automobilové nehodě před 17 lety upadla do hlubokého bezvědomí a kterou do minulého týdne udržovaly při životě jen přístroje, v pondělí večer zemřela.

Z rozhodnutí soudu a přes protesty části italské veřejnosti odpojili lékaři osmatřicetiletou pacientku od přístrojů i od umělé výživy již v pátek.
Zprávu o skonu nevyléčitelně nemocné ženy potvrdil italský ministr zdravotnictví Maurizio Sacconi.

Vatikán, který vedl rozsáhlou kampaň proti snahám ukončit dlouholeté utrpení nemohoucí ženy odpojením od přístrojů a výživy, reagoval strohým prohlášením, že "osobám, které mají Eluaninu smrt na svědomí, Bůh odpustí".

Vatikánský ministr zdravotnictví kardinál Javier Lozano Barragán označil již v předcházejících dnech tento postup za "odpornou vraždu".

Podnět k tomu, aby Eluana mohla skonat, dali její rodiče s tvrzením, že jejich dcera si to přála. Koncem minulého roku otec vyhrál letitý boj, když soud lékařům umožnil tento krok učinit. Podle ošetřujících lékařů měla pacientka rozsáhle poškozený mozek a její zdravotní stav byl nezvratný.

Proti rozhodnutí umožnit Eluaně smrt se naopak postavila nynější pravicová vláda premiéra Silvia Berlusconiho podporovaná Vatikánem, podle které by takový krok fakticky znamenal eutanazii, jež je v Itálii nezákonná.

Případ Eluany vyvolával celé měsíce u italské veřejnosti odmítavé i sympatizující ohlasy. Asi tisícovka věřících katolíků se v neděli zúčastnila v Udine mše, která měla lékaře přimět, aby pokračovali v umělém vyživování nemohoucí ženy. Na znamení solidarity s rodinou Eluany se naopak ve Florencii sešli stoupenci práva na asistovanou smrt.

paila ( 10. února 2009 10:04 )

Upřímně nevím jaké je to být v kómatu a ani nechci vědět. To děvče bylo 17 let uvězněno ve svém těle a rodiče zbytečně 17 let trpěli u její postele. Jsem ráda, že mohla konečně zemřít, ale měli jí to umožnit už mnohem dřív. Zemřít musí každý a zbytečné udržování na přístrojích neuznávám.

signora ( 10. února 2009 09:30 )

Hlavním problémem v tomto případě je zasahování církve s jejich "právem na život". Ale jaký je to život, když byla na přístrojích a navíc s nenávratným poškozením mozku. Pro její rodiče to muselo být martyrium bez konce. Soud svým rozhodnutím zvítězil nad tmářstvím katolické církve a dovolil konečně rodičům, aby mohli pochovat svojí dceru. Pokoj její duši.

janaja ( 10. února 2009 09:29 )

přesně tak,člověk by neměl trpět jenom proto,že někdo vymyslel stupidní zákon. Každý má právo rozhodnout si o svém těle sám.

milo ( 10. února 2009 07:50 )

Jasně takže nechat člověka "žít" na přístrojích, když se nikdy neprobudí, je v pořádku, ale ulevit jí a jejím rodičům od neustálého trápení, to není v pořádku. Podle mě by se eutanazie neměla zakazovat. Lidé by sami měli o své smrti rozhodnout a né nějaké zákony nebo dokonce církev. Každý stejně jednou umře, tak proč s tím dělají takové ciráty? Kdybych věděla že jsem vážně nemocná a že mě před smrtí čeká jen utrpení taky bych si radši nechala píchnout injekci na uspání než abych trpěla nesnesitelnýma bolestma, nebo byla X let v kómatu, mě stačí když vídím svojí babičku jak strašně trpí....prášky jí nezabírají, sotva udrží lžičku v ruce......a jak se pak takový člověk má o sebe postarat??????

Zobrazit celou diskusi