Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Švédsko odmítá přijmout vězně z Guantánama

Guantánamo
Guantánamo  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2009
19:44

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt v pátek potvrdil, že jeho země odmítá přijmout některé z vězňů, kteří budou propuštěni z americké věznice v Guantánamu.

Uzavření zdejší věznice ve čtvrtek oznámil americký prezident Barack Obama.
"Američané nesou odpovědnost za to, aby Guantánamo uzavřeli a dohlédli na to, aby většina vězňů mohla zůstat ve Spojených státech," citovala premiéra švédská agentura TT.

Švédsko vždy dávalo najevo, že si nepřeje bývalé vězně z Guantánama přijmout. Šéf švédské vlády však prohlásil, že je americkým rozhodnutím Guantánamo uzavřít potěšen.

Opozice odmítavý postoj Švédska kritizuje, ale premiér Reinfeldt uvedl, že jeho země se již zhostila svého dílu odpovědnosti, když přijala velký počet osob, které prchaly před invazí spojenců pod vedením Američanů do Iráku.

Proti přijetí bývalých vězňů z Guantánama se ze severských zemí vyjádřilo rovněž Dánsko.

Barack Obama ve čtvrtek nařídil uzavřít do roka věznici v Guantánamu, kde je dosud drženo přes 240 vězňů podezřelých z terorismu. Tento tábor je jedním z nejvýmluvnějších symbolů kontroverzních praktik jeho předchůdce George Bushe v boji proti terorismu, napsala agentura AFP.

V pátek již vyloučila možnost, že by na své území přijala některé z vězňů propuštěných z Guantánama, také rakouská vláda.

Portugalsko, Španělsko a Francie naopak již přijetí některých vězňů přislíbily, za Německo tak učinil ministr zahraničí, ale ministr vnitra to odmítl, takže postoj Berlína je nejasný. Ministři zahraničí zemí EU mají o problému jednat v pondělí na schůzce v Bruselu.

mira ( 23. ledna 2009 21:36 )

až ti naši představitelé je sem natahají.Je třeba aspoň tři aby mohli udělat buňku a pak už jim nic nebrání, to tady rozjet.Když se muslimove tak milujou,tak ať si je tam vemou.Zachvíli to tady bude jak v Madridu.

stefanka ( 23. ledna 2009 21:20 )

To se ani nedivim.Vzdyt ve Svedsku zije temer 2 milionu Iracanu.V 80 letech tam nelezli jako azylanti ze vsech soc. statu + z Iraku.Prevazne to byli komunisti nebo Kurdi.Ale na tuhle akci jsou Nemci celi zhavi,uz o tom tyden pisi,jak by to bylo fajn,kdyby mohli Americe v teto otazce pomoci.

Zobrazit celou diskusi