Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Bílém domě se sešli všichni žijící exprezidenti

Autor: ČTK/AFP - 
8. ledna 2009
10:20

VIDEO: Pět amerických prezidentů, včetně budoucí hlavy státu Baracka Obamy, usedlo ke společnému obědu, který 13 dní před odchodem z úřadu uspořádal prezident George Bush.

271877:gallery:true:true

Spolu s nynějším a příštím pánem Bílého domu se neobvyklého setkání zúčastnili všichni žijící američtí exprezidenti - James Carter, George Bush starší a Bill Clinton. Podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové šlo o první podobnou schůzku po 28 letech.


V Oválné pracovně Bílého domu popřál odcházející prezident svému nástupci jménem "všech exprezidentů" úspěch ve funkci, kterou převezme 20. ledna. Obama poděkoval za pohostinství a vyjádřil naději, že od svých předchůdců dostane dobré rady.

Ještě před obědem v soukromé prezidentské jídelně vedle Oválné pracovny se Bush a Obama setkali ke zhruba půlhodinovému osobnímu rozhovoru. Už dopoledne přijal nynější prezident rovněž budoucího viceprezidenta Joa Bidena.

S myšlenkou na setkání podle Perinové přišel Obama po návštěvě Bílého domu, k níž ho po listopadových volbách pozval prezident Bush. Současný pán Bílého domu s nápadem údajně ochotně souhlasil. Pro Bushe a Obamu byl dnešek od té doby první příležitostí k osobnímu setkání.

Nynější a budoucí prezident si ovšem pravidelně telefonovali, uvedla Perinová. Naposledy to prý bylo na Nový rok. V daleko častějším kontaktu jsou spolu ale týmy pro přípravu převzetí moci, které připravují hladký nástup nové administrativy.

Setkání v Bílém domě bylo naplánováno jako přísně soukromé, uvedla Perinová, aniž zmínila podrobnosti o možných tématech. Nedovede si ale představit, že by nehovořili o situaci na Blízkém východě, s jejímž řešením měli všichni dosavadní prezidenti ve své době osobní zkušenosti. Jako další možné okruhy jmenovala ekonomické otázky, stejně jako poznatky z osobního života a výchovy dětí v Bílém domě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi