Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Australský bojovník Al-Káidy Hicks je volný

Guantanámo
Guantanámo  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
21. prosince 2008
07:49

Australské úřady v neděli zrušily poslední omezení pro usvědčeného stoupence islámské teroristické organizace Al-Káida Davida Hickse.

Američané ho drželi přes pět let ve vojenské věznici na kubánském Guantánamu. Hicks byl loni dopraven do své domovské země, aby si zde odpykal zbytek trestu, uvedla agentura AP.

Nyní třiatřicetiletý Hicks, islámský konvertita, jenž se svého času živil jako kovboj, se v roce 2007 před americkým vojenským soudem na Guantánamu přiznal, že pomáhal Al-Káidě bojovat proti americkým silám během invaze do Afghánistánu v roce 2001. Za to mu byl vyměřen devítiměsíční trest, jehož část si měl odsedět ve vězení v Austrálii.

Z vězení byl před rokem propuštěn, ale i nadále byl pod nuceným dohledem úřadů. Třikrát týdně se Australan musel hlásit na policii, musel dodržovat zákaz vycházení a bylo mu rovněž zakázáno používat telefon a internetovou mailovou adresu, jež by nebyla schválena policií. Nyní žije v domovském městě Adelaide, má však podle svého vyjádření problémy s návratem k normálnímu životu, protože mu prý pobyt ve vězení na Guantánamu způsobil trauma.

Hickse zajali v Afghánistánu v roce 2001 bojovníci proamerického Severního spojenectví, které ho poté předalo do rukou Američanů. Australanova rodina jeho pobyt v Afghánistánu omlouvala tím, že pouze hledal dobrodružství. Jako bojovník se kromě Afghánistánu zúčastnil i konfliktů v Kosovu a Kašmíru. Předtím ho pro nedostatek vzdělání odmítla přijmout do svých řad australská armáda.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi