"Tato krize je... jedním z řady krvácení americké ekonomiky po (teroristických) útocích z 11. září (2001)... a ta budou pokračovat, dokud se bude pošetilá americká politika brodit v muslimské krvi," řekl Zavahrí v nahrávce, která byla dnes umístěna na islamistické webové stránky.

"Břímě nesou na svých bedrech daňoví poplatníci, jejichž peníze byly vynaloženy na záchranu nejvlivnějších kapitalistů a k ochraně zrádného úrokového systému před kolapsem," uvedl dále muž číslo dvě Al-Káidy.

Zavahrí rovněž předpověděl, že vojenská ofenziva USA namířená proti kmenovým bojovníkům na pomezí Pákistánu a Afghánistánu, napojeným na Al-Káidu, skončí zmarem. "Vyzývám vás, jste-li opravdový muž, pošlete na pákistánská kmenová území celou americkou armádu, ať skončí v pekle," obrací se Zavahrí na amerického prezidenta George Bushe v osmdesátiminutové nahrávce, která je opatřena anglickými titulky.

Zavahrí komunikuje se světem prostřednictvím internetu pravidelně. Ve své předchozí nahrávce publikované 19. listopadu kritizoval budoucího prezidenta Spojených států Baracka Obamu a vyzval k dalším útokům na "zločineckou Ameriku".

Kdo je Ajmán Zavahrí

Druhý muž teroristické sítě Al-Káida a její ideolog Ajmán Zavahrí je jedním z nejhledanějších teroristů světa.

V síti Al-Káida patří Egypťan Zavahrí k nejbližším spolupracovníkům jejího šéfa Usámy bin Ládina a podle některých spekulací je dokonce ještě zkušenější a radikálnější než samotný bin Ládin.