Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Estonci prý budou již v roce 2011 volit mobilem

Mobil
Mobil  (Autor: Famous)
Autor: ČTK - 
12. prosince 2008
22:04

Estonský parlament schválil zákon, který umožní volit s pomocí mobilního telefonu. Tímto způsobem by Estonci mohli rozhodnout již v nejbližších parlamentních volbách plánovaných na rok 2011.

Estonsko by se tak stalo první zemí světa, která hlasování prostřednictvím SMS zpráv dovolí:

Minulý rok si Estonci vyzkoušeli v parlamentních volbách hlasování pomocí internetu. "Esemeskový" volební systém vyžaduje, aby voliči zdarma obdrželi do svých mobilních přístrojů autorizovanou SIM kartu, prohlásil Raul Kaidro, mluvčí certifikačního úřadu, který v Estonsku zajišťuje vydávání občanských průkazů. SIM karta poté ověří voličovu identitu a dovolí účast v elektronickém volebním systému. Celý systém, včetně softwaru, se podle Kaidra během nezávislého bezpečnostního auditu ukázal funkční a spolehlivý.

Estonské úřady již dříve uvedly, že internetový systém voleb z roku 2007 se ukázal jako bezpečný. Tuto možnost tehdy využilo přes 30.000 lidí, tedy asi tři procenta oprávněných voličů. Obavy z možných útoků hackerů, z problémů s identifikací voličů a z případných machinací při sčítání hlasů se tak prý ukázaly jako neoprávněné.

Estonsko patří v zavádění moderních technologií do státní správy k evropské špičce, za což si vysloužilo přezdívku "e-stonia". Mezi další průkopníky "e-hlasování" patří Švýcaři, Američané a Britové. V roce 2002 měli občané Sheffieldu a Liverpoolu na výběr kromě internetu, telefonu, digitální televize a klasické pošty i posílání SMS zpráv.