Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Fidel Castro: Kuba může jednat s Obamou!

Fidel Castro
Fidel Castro  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2008
08:41

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro soudí, že Kuba by mohla jednat s nově zvoleným prezidentem Spojených států Barackem Obamou, pokud vůči ní nebude uplatňovat politiku "cukru a biče".

Agentura Reuters uvedla, že jde o další známku havanského otevírání se vůči příštímu americkému prezidentovi.

"S Obamou je možné jednat, kde si bude přát, ale musí si uvědomit, že teorie cukru a biče v naší zemi nefunguje. Svrchovaná práva kubánského lidu nemohou být předmětem debaty," napsal Castro.

Obama během volební kampaně řekl, že je ochoten s kubánskými představiteli jednat. Kuba mu také otevřeně dávala přednost před jeho republikánským soupeřem Johnem McCainem. Nynější kubánský prezident Raúl Castro nedávno řekl, že je připraven se s Obamou setkat "na neutrální půdě", třeba na americké základně v kubánském Guantánamu.

Fidel Castro na Kubě vládl od roku 1959 až do letoška, kdy formálně předal moc svému bratrovi, Na veřejnosti se ale neobjevil od předloňského léta, kdy ho postihla blíže neupřesněná choroba a musil se podrobit operaci. Je nadále považován za vlivnou osobnost. Za dobu svého působení v nejvyšší funkci zažil deset amerických prezidentů.