Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

J. K. Rowling: Nová kniha a loučení s Harry Potterem

J. K. Rowling: Bajky barda Beedleho - bude z knihy bestseller?
J. K. Rowling: Bajky barda Beedleho - bude z knihy bestseller?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
4. prosince 2008
16:38

Britská autorka J.K. Rowling ve čtvrtek vydala svou první knihu od závěru ságy čarodějnického učně Harryho Pottera - soubor pěti pohádkových příběhů Bajky barda Beedleho.

Řada britských knihkupectví měla kvůli vydání knihy otevřeno přes půlnoc či otevřela brzy ráno, aby si děti mohly koupit knížku ještě před cestou do školy.

Rowling bude také ve čtvrtek odpoledne číst z nové knihy ve skotské národní knihovně v Edinburghu dvěma stovkám dětí, které si také odnesou jeden výtisk bajek.

J.K.Rowling J.K.Rowling | AFP

Výtěžek z knihy, která se zřejmě stane mezinárodním bestsellerem, půjde organizaci The Children's High Level Group (CHLG), která pomáhá dětem v ústavní péči v České republice a v dalších postkomunistických zemích.

Opouští Harryho Pottera

Rowling se Bajkami barda Beedleho loučí se světem Harryho Pottera, o kterém psala 17 let. Z pěti bajek jsou čtyři nové, jeden - Příběh tří bratrů - čtenáři už znají ze sedmého, posledního dílu čarodějnické ságy Harry Potter a relikvie smrti. V příbězích jsou také záchytné body, které pomohly Potterovi ve snaze zničit lorda Voldemorta.

Knihu bajek odkázal profesor Brumbál ve své závěti Harryho spolužačce Hermioně, která bajky přeložila ze starověkých run. V knížce jsou i Brumbálovy komentáře nalezené v jeho papírech po jeho smrti, stejně jako ilustrace od Rowling. Komentáře tvoří skoro polovinu knížky.

J. K. Rowling: Bajky barda Beedleho - bude z knihy bestseller? J. K. Rowling: Bajky barda Beedleho - bude z knihy bestseller? | ČTK

Obchody praskaly ve švech
Velká britská knihkupectví organizovala tradiční zahájení prodeje o půlnoci. Některé obchody pak otevíraly již v šest ráno. Celkem se útlá knížka o 130 stranách začala prodávat ve 20 zemích, včetně ČR, USA, Číny a Japonska.

Britské televize přinášely dnes záběry nadšených fanoušků, kteří si odnášeli první výtisky po půlnoci s tím, že si knihu ihned přečtou. První kritiky jsou však zatím zdrženlivější.

"Tato krátká sbírka by nebyla nijak pozoruhodná, pokud by za ní nebylo tolik jiné práce. Jsou v ní i vycpávky, aby byla dost dlouhá a potterovské fanatiky sotva uspokojí déle než půl hodiny. Ale i tak jsou tam hezká místa a celý zisk jde na charitu, což odpovídá šlechetnosti příběhů samotných," napsal The Daily Telegraph.