Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Američané ztratili před lety atomovku

letadlo
letadlo  (Autor: Profimédia.cz)
Autor: ČTK - 
11. listopadu 2008
13:01

Při zřícení amerického bombardéru před 40 lety v severním Grónsku se ztratila jedna ze čtyř jaderných bomb, které měl letoun na palubě.

Uvedla to v úterý na svých internetových stránkách britská rozhlasová a televizní stanice BBC. USA vždy tvrdily, že se našly všechny čtyři bomby.

Strategický bombardér B-52 se podle všeho kvůli technické poruše zřítil v lednu 1968 u americké letecké základny v Thule. Účastnil se jedné z pravidelných misí, jejichž náplní za studené války bylo vést odvetný úder proti Moskvě v případě ruského jaderného útoku na spojence USA.

V troskách se poté podařilo najít tři atomové bomby, ale čtvrtou se nepodařilo objevit ani s pomocí ponorky a další techniky. Američtí odborníci nakonec usoudili, že radioaktivita se v tak ohromném množství vody rozpustila a že žádné nebezpečí nehrozí, uvedla BBC s odvoláním na nyní odtajněné americké dokumenty.

Spojené státy ani Dánsko, ke kterému Grónsko patří, se ke zprávě zatím nevyjádřily.

Grónsko je součástí Dánského království se samosprávou ve vnitřních záležitostech. V kompetenci Dánska zůstala zahraniční politika, obrana a spravedlnost. Žije zde kolem 60 000 obyvatel.