Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Počítače Obamy i McCaina napadli hackeři

Obama
Obama  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
7. listopadu 2008
07:30

Počítače týmů obou uchazečů o úřad amerického prezidenta napadli během předvolební kampaně zahraniční hackeři. Mohlo jít o ruské či čínské piráty.

O virtuálním ataku informuje ve svém nejnovějším vydání americký týdeník Newsweek.

Vyšetřování na federální úrovni odhalilo, že hackeři, které americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) identifikoval jako neupřesněnou "zahraniční organizaci", zaútočili na oba týmy v letních měsících. Tým demokratického kandidáta Baracka Obamy stejně jako tým jeho republikánského soupeře Johna McCaina se stal "obětí sofistikovaného počítačového útoku", konstatoval podle týdeníku FBI.

FBI a Bílý dům informovaly Obamův tým, že nějaká zahraniční organizace se snažila získat informace k různým tématům, a to v táborech obou soupeřů. Newsweek má za to, že hackeři hledali informace, které by mohli využít k jednání s budoucí novou americkou administrativou.

"Experti z Obamova týmu vznesli domněnku, že šlo o ruské nebo čínské piráty," napsal týdeník. FBI Obamovy spolupracovníky ujistil, že útok nepřišel z tábora jeho politického protivníka. Obama nakonec ve volbách 4. listopadu vyhrál a stane se tak 44. prezidentem USA.

Obamovi počítačoví specialisté přišli na útok zhruba v polovině léta, ale domnívali se, že jde o virus. Pak se obrátili na specializovanou firmu, aby dalším útokům z vnějšku zabránila.

FBI nicméně zjistil, že hackeři ukradli Obamovu týmu z počítačů velký počet souborů a že obdobně na tom byl i tým McCaina.