Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kdo vyhraje americké volby může být Čechům jedno

Američtí voliči stojí dlouhé fronty, aby mohli odevzdat svůj hlas některému ze svých kandidátů na amerického prezidenta
Američtí voliči stojí dlouhé fronty, aby mohli odevzdat svůj hlas některému ze svých kandidátů na amerického prezidenta  (Autor: ČTK)
Autor: Milan Kolář - 
4. listopadu 2008
14:37

Rozdíl mezi oběma kandidáty na prezidenta USA je pro občany ČR minimální. Američané to možná cítí jinak, ale kdo vyhraje ve finále volby na křeslo nejmocnějšího muže planety může být občanům ČR de facto jedno. Domnívají se to alespoň ekonomičtí experti.

Podle renomovaných ekonomů může být naprosté většině Čechů vlastně téměř jedno, který z obou kandidátů na amerického prezidenta vyhraje tyto volby. Extrémní rozdíl mezi jejich programy nemůže čekat téměř nikdo. V 'posledním tažení' tak rozhodnou spíše osobní sympatie jednotlivých amerických voličů, než odlišné směřování výkonu jejich prezidentské funkce. Blesk.cz nezaváhal a zavolal ředitelce společnosti Next Finance, Markétě Šichtařové, aby jí položil jednoduchou otázku:

BLESK.cz

Paní ředitelko, jak by měl vnímat rozdíly mezi oběma kandidáty na amerického prezidenta občan ČR?

Markéta Šichtařová (Next Finance):

"Víte, ať už vyhraje kterýkoliv z těchto dvou kandidátů, my u nás v Česku rozdíl téměř nepoznáme. Pro Američany je to trochu jiná situace. Oni zvažují takové otázky, jak se který z kandidátů postaví například k řešení americké finanční krize.


245920:gallery:true:true

Markéta Šichtařová


Od McCaina si slibují o trochu rychlejší řešení recese, ovšem tak trochu za cenu větších finančních nákladů.

Obama v této oblasti sice nabízí spíše obecné řešení, takže také běh na trochu delší trať, pro občany USA ovšem za cenu nižší, než se dá předpokládat u McCaina.

Víte, je to něco jiného, než když probíhají volby u nás. Musíme si uvědomit, že v USA proti sobě soutěží dva pravicové bloky. Pravicový a pravicovější. Takže nějaký velký rozdíl v nich, z pohledu 'našince' nevnímám. Pro celou americkou, potažmo světovou ekonomiku jsou v budoucnu daleko důležitější jednotlivé kroky Americké národní banky než budoucího prezidenta USA."