Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Palin nařkla Obamu, že se přátelí s teroristy

Sarah Palin
Sarah Palin  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
5. října 2008
11:29

Republikánská kandidátka na amerického viceprezidenta Sarah Palin zostřila kritiku demokratického kandidáta na prezidentský úřad Baracka Obamu.

Obvinila ho v sobotu, že se "kamarádíčkuje s teroristy". Obama její tvrzení odmítl jako "senzacechtivou politiku".
Tvrzení Sarah Palin zaznělo krátce poté, co kandidát amerických republikánů John McCain označil Obamu za lháře a několik dní na to, co oba kandidáti apelovali na Kongres, aby zapomněl na zaslepenou politiku ohledně záchranného finančního balíčku 700 miliard dolarů potřebných na stabilizaci finančního systému.

"Nadešel čas, kdy je nezbytné sundat rukavičky - a ten čas nastal právě teď," řekla Palin tisícům stoupenců na shromáždění na sportovním stadionu v kalifornském Carsonu.

Palinová citovala z článku listu New York Times zabývajícího se Obamovými kontakty s Billem Ayersem, bývalým spoluzakladatelem militantní organizace z éry vietnamské války v 60. letech s názvem Weather Underground, který je nyní profesorem illinoiské univerzity. List ale zároveň dospěl k závěru, že si Obama a Ayers nebyli blízcí. To i přesto, že žili v Chicagu v jedné čtvrti a několikrát se setkali.

Palin vůči Obamovi přitvrdila v době, kdy se McCain snaží odvrátit pozornost voličů od ekonomiky, tedy od tématu, které Obamovi pomohlo ujmout se v průzkumech vedení v klíčových státech.
Podle Obamova mluvčího Hariho Sevugana "tým McCain-Palin učinil v jejich diskreditované, nečestné kampani zoufalý krok vpřed... a zahájil osobnější útok na senátora Obamu".

"Místo toho, aby nabídli pracujícím Američanům a rodinám potýkajícím se s chřadnoucí ekonomikou řešení, uchýlili se ke špinavější politice a k prolhaným útokům," praví se v Sevuganově prohlášení.

Ačkoliv je známo, že Obama a Ayers žili v téže chicagské čtvrti, oba pracovali v charitativní nadaci Woods Fund v Chicagu a po krátký čas měli politické kontakty, je podle agentury AP nadsazené tvrdit, že se přátelili a navíc v době, kdy se Ayers podílel na teroristických činech.

Obama navíc už dříve Ayersovy radikální názory a aktivity ostře odsoudil. Charitu opustil v prosinci 2002.

Obama se dal slyšet, že v době, kdy byla militantní organizace Weather Underground nejaktivnější, mu bylo pouhých osm let. Její členové se přihlásili k odpovědnosti za bombové útoky, například explozi nálože ve washingtonské budově Pentagonu či Kapitolu v éře války ve Vietnamu.