Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Německo čelí reálné teroristické hrozbě

Německá policie
Německá policie  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
27. září 2008
18:28

Německo čelí reálné teroristické hrozbě! Varoval v sobotu německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble v reakci na páteční zatčení dvou údajných teroristů na letišti v Kolíně nad Rýnem.

Policejní komando zatklo dvojici na palubě letadla společnosti KLM. Podle dostupných informací šlo o třiadvacetiletého Somálce a o rok staršího Němce, který se narodil v somálském hlavním městě Mogadišu. Policie prý našla v bytě zadržených dopisy, ve kterých mladí muži prohlašují, že chtějí zemřít ve svaté válce.

Úřady zatčené podezírají, že chtěli absolvovat kurz ve výcvikovém táboře teroristů v Pákistánu a pak se zapojit do teroristických útoků islamistů. Podle agentur sledovali policisté oba muže už několik měsíců, protože byli podezřelí, že se chtěli zapojit do výcviku organizovaného Svazem islámského džihádu (IJU).

Pátečnímu zákroku policie na kolínském letišti předcházelo čtvrteční sdělení Spolkového kriminálního úřadu (BKA), že vyšetřovatelé pátrají po jiných dvou podezřelých islámských aktivistech, kteří se zřejmě ukrývají v Německu či v jiné evropské zemi. Plakáty rozvěšené po celém Německu upozorňují veřejnost, že jde o jedenadvacetiletého Němce Erika Breiningera a třiadvacetiletého Libanonce Husajna Mallu. Údajně prošli výcvikem v jednom z táborů na hranici mezi Afghánistánem a Pákistánem a již se možná vrátili do Německa s teroristickými úkoly.

"Události tohoto týdne neznamenají změnu situace ohrožení, hrozba je stále reálná," prohlásil Schäuble před novináři v Bonnu po schůzce se svými kolegy z Francie, Polska, Itálie, Španělska, Británie a USA, na které jednali o spolupráci v boji proti terorismu.

Ministři se na schůzce vyslovili pro rozšíření mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu. Shodli se, že s mezinárodními teroristickými sítěmi lze bojovat jen společně a v rámci přeshraničních vzájemných aktivit.

Německo sice nezažilo krvavé teroristické útoky s desítkami obětí, jak k tomu došlo ve Španělsku či v Británii, Berlín ale neskrývá obavy, že by na německém území mohlo k takovým akcím dojít. Přístav Hamburk na severu země byl totiž základnou teroristů, kteří stáli za děsivými útoky proti budovám newyorského Světového obchodního střediska, při nichž přišlo 11. září 2001 o život 2751 lidí.