Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Psycholog o masakru: Střelec chtěl udělat divadlo! Proto volal i do televize

Autor: ČTK, zrk - 
24. února 2015
19:03

Hrůzná vražda v Uherském Brodě byla naplánovaná. Tvrdí to soudní znalec. Střelec nejspíš trpěl pocitem méněcennosti a chtěl na sebe upoutat pozornost. Krvavým divadlem. Proto volal i do televize Prima, která s ním před střelbou mluvila.

Psycholog Jiří Jelen zdůraznil, že zatím nejsou zřejmé důvody tragédie v restauraci Družba, nicméně střelec byl zřejmě asociální člověk, ve kterém podobný nápad uzrával již déle. V takovém člověku prý agrese časem zeslabuje a zesiluje, nemusí být ale poznat. Pachatel krátce před činem telefonoval na linku Krimi zpráv televize Prima a stěžoval si na šikanu, kterou úřady údajně neřeší. Redaktorovi řekl, že má pistoli a že se zařídí po svém".

Důvodem hromadné vraždy bývá podle Jelena potřeba způsobit událost. Jde o to samotné drama a scénu. Udělat z toho velké divadlo," dodal odborník. Vrah prý v takovém případě počítá se sebevraždou. Zřejmě se nejednalo o zkratkovité jednání, ale dlouhodobě naplánovaný čin, včetně prostoru, kde se to udělá," řekl Jelen.

Mezi zavražděnými mohl být podle psychologa někdo, komu se chtěl muž pomstít, mohl ale také chtít napodobit chování například filmové postavy. Může si představovat, jak se o něm bude psát," nastínil případné motivy střelce. Situace prý nenasvědčuje tzv. bilanční sebevraždě, která se většinou stane v tichosti a soukromí. A pokud se týká dalších lidí, většinou jde o rodinu," dodal Jelen.

Ze střelby je podezřelý dvaašedesátiletý muž, který nemá kriminální minulost, řekl ČTK státní zástupce Roman Kafka. Motiv policie vyšetřuje, podle Kafky šlo o kombinaci osobních důvodů. O duševních problémech muže nechtěl spekulovat. Podle starosty města Patrika Kunčara šlo o místního obyvatele, který vešel ozbrojen do restaurace Družba a začal bezhlavě střílet. Vypálil asi 25 ran," uvedl Kunčar v době, kdy ještě nebyl znám rozsah tragédie.

Video Vrah z Uherského Brodu: Před útokem volal na Primu! Co řekl? - Pavel Schuster, Petr Soukup
Video se připravuje ...

ninga ( 25. února 2015 08:20 )

chacha, možná by to fungovalo )))

ninga ( 25. února 2015 08:20 )

v UB a okolí mají minimálně jednu bouchačku všichni (ale spíš jich mají dvě a více - samozřejmě bez trezoru) hodně lidí tam je totálně vypitých, ale přesvědčených o své dobrotě (chodí do kostela a teď aktuálně se hodně bojí muslimů)

kastelan ( 24. února 2015 22:10 )

Takže nakonec za to můžou "Divošky" na Primě

zauber ( 24. února 2015 20:29 )

Uvidíme, až policie vyslechne pachatele.

fistron ( 24. února 2015 20:27 )

Chovanec prosadí nové psychotesty na ZP.bod 1. Je vám více jak 60? bod 2.jste víc jak pět let nezaměstnaný? bod 3.máte šílenou ženu? bod 4. máte vztah ke zbrojovce UH? A budepo ptákách,Jelen vyhodnotí

Zobrazit celou diskusi