Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Život v Lidečku? Lidé z města mohou závidět!

Autor: Marie Machková - 
23. září 2008
05:00

Opravená silnice, chodníky, autobusové zastávky. Děti mají novou školku, zrekonstruovanou školu a poprvé v historii obce i tělocvičnu. To je Vesnice roku 2008 - Lidečko.

"Máme obrovskou radost. To ocenění není jen za obnovu venkova, ale také za plány do budoucna," vysvětlil starosta Vojtěch Ryza. Před dvěma lety si obec vybudovala kanalizaci. "Kromě 18,5 kilometru sítí máme i čističku, kterou si turisté pro její pěkný vzhled pletou s motorestem," smál se Ryza. Lidečko s 1850 obyvateli vsadilo na turisty.

Skutečný obecní motorest stojí hned naproti největšího lákadla rekreantů - Čertových skal. Nejstarší historická památka, kostel svaté Kateřiny Sinajské z roku 1700, dostala spolu s farou nový kabát. Radnice ale myslí i na místní obyvatele. Jen letos pro ně připravila s patnácti zájmovými spolky 52 akcí. "Žije se tu dobře," pochvalovaly si prodavačky v masně. "Hlavně kvůli dětem jsem ráda, že se narovnala silnice, aby byla přehlednější," řekla Marie Hruboňová. Její kolegyni Anně Zábnické se líbí, jak spolu lidé na vsi pěkně vycházejí. "Akorát nám chybí kulturní dům, kde bychom se všichni mohli scházet," posteskla si druhá prodavačka.

"Kulturní dům je priorita. Chceme ale také koupaliště, rekreačně sportovní areál s masážemi a vířivkou. A také lyžařský areál by potřeboval zrenovovat," přemítal starosta.

Zastupitelé, kteří už příští týden budou rozhodovat, kam dají milion korun, který vesnice s oceněním získala, to nebudou mít lehké.

Pravý opak prožívá vesnice Dobrná na Děčínsku:
Všechno zabrali exekutoři!